Nieuws

Aantal faillissementen in industrie op hoogste niveau sinds 2017

Het aantal faillissementen in de Nederlandse industrie lag in het tweede kwartaal op het hoogste niveau in zeven jaar. In totaal werden 87 faillissementen uitgesproken, evenveel als in het tweede kwartaal van 2017.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) merkt al langer een stijgende trend in het aantal faillissementen. Zo gingen in de eerste zes maanden van dit jaar 40 procent meer bedrijven failliet dan in dezelfde periode vorig jaar, meldde het statistiekbureau eerder. In de industrie nam het aantal bankroeten in juni af, maar in de maanden april en mei juist toe.

Tekort aan personeel

Ondernemers in de industrie geven aan in de bedrijfsvoering vooral last te hebben van een tekort aan personeel, stelt het CBS. Ook onvoldoende vraag en een tekort aan productiemiddelen worden gezien als een belangrijke belemmering. Ongeveer een derde van de producenten zegt volgens het statistiekbureau geen belemmeringen te ervaren.

Tegelijkertijd is het sentiment onder industriële ondernemers over hun winstgevendheid minder negatief geworden. In navolging van negen eerdere kwartalen zagen meer producenten hun winstgevendheid verslechteren dan verbeteren. Dat verschil was wel veel kleiner dan in het eerste kwartaal.

Omzetdaling

De Nederlandse industrie kampt vijf opeenvolgende kwartalen met een omzetdaling. De opbrengsten in de maanden april tot en met juni vielen ruim 2 procent lager uit ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat was wel de minst sterke afname sinds de daling werd ingezet. Zo liep de omzet in de eerste maanden van dit jaar nog met 5,4 procent terug, in het laatste kwartaal van vorig jaar met bijna 10 procent.

Vooral de transportindustrie droeg bij aan de daling. De omzet in die branche daalde met bijna 16 procent op jaarbasis. Het CBS verdeelt deze branche in twee sectoren: de auto- en aanhangwagenindustrie en de overige transportmiddelenindustrie. De omzet in de eerste sector, die met bijna 33 procent daalde, drukte zwaar op de omzet van de totale branche. De omzet van de overige transportmiddelenindustrie zat juist in de lift en steeg met ruim 17 procent.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.