Nieuws

148 miljoen voor stimuleren innovatieve maakindustrie

Om de productie van hoogwaardige groene technologie (cleantech) door innovatieve maakbedrijven in Nederland te bevorderen, introduceert het kabinet de Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaatneutrale Economie (IMKE). In totaal is 148 miljoen beschikbaar.

Met de nieuwe regeling wordt het opzetten van productielijnen voor elektrolyse-installaties, innovatieve zonnepanelen en batterijen gestimuleerd. De regeling is een initiatief van het Nationaal Groeifondsproject GroenvermogenNL. Het is de eerste regeling waarmee de overheid grootschalige productie in de hightech maakindustrie ondersteunt.

Het produceren van elektrolyse-installaties, die water omzetten in waterstof en zuurstof, is net als het produceren en recyclen van batterijen en het maken van zonnepanelen, belangrijk voor de verduurzaming van Nederland, aldus het kabinet.

Deze technologieën spelen een essentiële rol in de overgang naar een groene energievoorziening, verminderen de afhankelijkheid van fossiele energie en maken ons land minder afhankelijk van andere landen. Ook dragen ze direct bij aan de groei van nieuwe groene techbedrijven en een groene economie.

Financiering

De regeling wordt gefinancierd uit drie Nationaal Groeifonds-projecten: GroenvermogenNL (groene waterstof), SolarNL (zonnepanelen) en Material Independence and Circular Batteries (batterijen).

De IMKE-regeling biedt directe financiële ondersteuning voor investeringen in productielijnen voor elektrolysers, innovatieve zonnepanelen en batterijen. Bedrijven hoeven hierbij geen directe CO2-reductie aan te tonen. De vermindering van CO2 gebeurt immers niet direct, maar pas bij de klant die de technologie gebruikt, zoals in de chemie of bouw. Zo is het eenvoudiger voor bedrijven om voor de regeling in aanmerking te komen en te investeren in duurzame technologieën.

Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden, kunnen vanaf 1 oktober 2024 tot en met 31 januari 2025 een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.