Wereldwijde computerstoring legt luchthavens en ziekenhuizen plat
Door wereldwijde computerstoringen lagen op 19 juli ook in Nederland onder meer ziekenhuizen en luchthavens plat. De storingen werden veroorzaakt door problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, na een recente update. Die zorgde voor crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen.
Het probleem zat in de Crowdstrike Falcon-software voor Windows-computers. De software, die met name door grote organisaties wordt gebruikt, biedt bescherming tegen cyberdreigingen en heeft daarom verregaande rechten op het systeem. Crowdstrike is een van de grootste cybersecuritybedrijven ter wereld, met grote bedrijven als klant.
Door een fout in een recente update van de software startten Windows-computers die de software gebruiken de hele tijd opnieuw op, een zogenoemde bootloop. Gebruikers kregen telkens opnieuw het blauwe 'crashscherm' van Windows te zien.
Luchthavens
De storing zorgde internationaal voor computerproblemen bij onder meer banken, ziekenhuizen, supermarkten en media. Zelfs grote Amerikaanse nieuwszenders als SkyNews en ABC moesten hun berichtgeving tijdelijk stopzetten.
Meerdere internationale vluchten bleven aan de grond door de storing. In Nederland hadden Schiphol en ook de luchthavens in Rotterdam en Eindhoven problemen. Internationaal werden onder meer storingen gemeld op de luchthavens van Berlijn, Sydney en Mumbai. Ook vliegmaatschappijen als American Airlines, Delta Airlines, Turkish Airlines en United Airlines ondervonden problemen.
Ziekenhuizen
In ons land werden verder storingen gemeld door uitkeringsinstantie UWV, door het ministerie van Buitenlandse Zaken en in het openbaar vervoer. Ook diverse ziekenhuizen zijn getroffen door de storing in hun besturingssystemen. Operaties werden geannuleerd, er konden geen patiënten ontvangen worden op de poli's en ook de spoedeisende hulp was noodgedwongen dicht.
Banken en andere betaaldienstverleners gaven aan geen problemen te ondervinden in ons land, evenmin als netbeheerders en beursbedrijf Euronext. De storingen speelden alleen bij Windowssystemen van Microsoft. Dat bedrijf nam maatregelen om de storingen tegen te gaan.
In Nederland monitoren de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de problemen die bedrijven en sectoren ondervinden door de wereldwijde computerstoring en de impact die dat heeft op het land.
Gerelateerd
Rekenkamer: Rijk is ondoordacht in de cloud gaan werken
De Rijksoverheid is ondoordacht ‘in de cloud’ gaan werken en denkt onvoldoende na over de risico’s daarvan. Bij twee derde van de belangrijkste clouddiensten zijn...
Vitamine A: Liesbeth Holterman over accountancy en cyberveiligheid
In de 57e editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met Liesbeth Holterman, strategisch adviseur bij Cyberveilig Nederland. Cyberveiligheid...
Ruim honderd miljoen euro schade door onlinefraude in 2023
De politie kreeg vorig jaar zeventigduizend meldingen en aangiften van onlinefraude. De totale financiële schade bedroeg ruim honderd miljoen euro.
Kwart organisaties niet voorbereid op cyberaanval
Ongeveer een kwart van alle middelgrote en grote Nederlandse organisaties is onvoldoende voorbereid op een cyberdreiging, komt naar voren uit een onderzoek van Motivaction...
Cybersecuritybeeld: meer digitale dreiging in Nederland
De digitale dreiging voor Nederland is groot en divers. Nederland is doelwit van cyberaanvallen maar wordt ook geraakt door cyberaanvallen elders, die doorwerken...