Nieuws

Wereldwijde computerstoring legt luchthavens en ziekenhuizen plat

Door wereldwijde computerstoringen liggen ook in Nederland onder meer ziekenhuizen en luchthavens plat. De storingen worden veroorzaakt door problemen bij het cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, na een recente update. Die zorgt voor crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen.

Het probleem zit in de Crowdstrike Falcon-software voor Windows-computers. De software, die met name door grote organisaties wordt gebruikt, biedt bescherming tegen cyberdreigingen en heeft daarom verregaande rechten op het systeem. Crowdstrike is een van de grootste cybersecuritybedrijven ter wereld, met grote bedrijven als klant.

Door een fout in een recente update van de software starten Windows-computers die de software gebruiken de hele tijd opnieuw op, een zogenoemde bootloop. Gebruikers krijgen telkens opnieuw het blauwe 'crashscherm' van Windows te zien.

Luchthavens

De storing zorgt internationaal voor computerproblemen bij onder meer banken, ziekenhuizen, supermarkten en media. Zelfs grote Amerikaanse nieuwszenders als SkyNews en ABC moesten hun berichtgeving tijdelijk stopzetten.

Meerdere internationale vluchten blijven aan de grond door de storing. In Nederland hebben Schiphol en ook de luchthavens in Rotterdam en Eindhoven problemen. Internationaal worden onder meer storingen gemeld op de luchthavens van Berlijn, Sydney en Mumbai. Ook vliegmaatschappijen als American Airlines, Delta Airlines, Turkish Airlines en United Airlines ondervinden problemen.

Ziekenhuizen

In ons land worden verder storingen gemeld door uitkeringsinstantie UWV, door het ministerie van Buitenlandse Zaken en in het openbaar vervoer. Ook diverse ziekenhuizen zijn getroffen door de storing in hun besturingssystemen. Operaties worden geannuleerd, er kunnen geen patiënten ontvangen worden op de poli's en ook de spoedeisende hulp is noodgedwongen dicht.

Banken en andere betaaldienstverleners geven aan geen problemen te ondervinden in ons land, evenmin als netbeheerders en beursbedrijf Euronext. De storingen lijken alleen te spelen bij Windowssystemen van Microsoft. Dat bedrijf neemt maatregelen om de storingen tegen te gaan.

In Nederland monitoren de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de problemen die bedrijven en sectoren ondervinden door de wereldwijde computerstoring en de impact die dat heeft op het land.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.