Nieuws

Voormalig hoofdboekhouder betuigt spijt tijdens Duits Wirecard-proces

Het voormalige hoofd boekhouding van Wirecard, Stephan von Erffa, heeft spijt betuigd voor door hem gemaakte fouten. Hij is de derde verdachte in het proces rond het omvallen van het Duitse betaalbedrijf. Von Erffa zweeg tot nu toe in het proces, dat sinds december 2022 loopt.

De oud-hoofdboekhouder gaf aan het begin van zijn tweedaagse verklaring toe fouten te hebben gemaakt, waarvoor hij zich verontschuldigde. Hij stelde spijt te hebben van zijn handelen, maar benadrukte tegelijk dat hij zich niet persoonlijk heeft verrijkt en altijd het beste voor Wirecard voor ogen had, zo meldt onder meer de Duitse zakenkrant Handelblatt.

Von Erffa schetste vooral een beeld van slechte personeelsbezetting, slechte controleprocessen en een overweldigende werkdruk. "Het was eigenlijk altijd zo dat twee mensen tegelijkertijd iets van mij wilden", beschreef hij zijn typische werkdag.

Vooral als het om de jaarrekening ging, was er volgens hem veel tijdsdruk. "Je hebt niet de tijd of energie om alles in twijfel te trekken. Daar is de specialistische afdeling voor", stelde hij.

Vervalste documenten

Uit politieonderzoek is echter ook duidelijk geworden dat Von Erffa in de opmaat naar het faillissement van Wirecard bewust vervalste documenten aanleverde aan de controlerend accountants van EY en later aan forensisch accountants van KPMG.

Volgens de Financial Times had de hoofdboekhouder aantoonbaar de datering rondom een betaalopdracht voor een bedrag van vijftig miljoen euro aangepast op zijn privécomputer, om onderzoekers van KPMG om de tuin te leiden.

Braun en Marsalek

Naast Von Erffa worden ook de voortvluchtige oud-leidinggevende Jan Marsalek en oud-topman Markus Braun ervan beschuldigd miljarden aan omzet te hebben verzonnen om de feitelijk verlieslatende onderneming overeind te houden. Braun staat terecht op verdenking van fraude, marktmanipulatie en verduistering. Hij ontkent daar schuldig aan te zijn.

Marsalek wordt als voormalige rechterhand van Braun verdacht van ernstige fraude, verduistering en een reeks economische misdrijven. Hij ontvluchtte Duitsland toen Wirecard omviel en staat sindsdien op de lijst van meest gezochte personen van Europol. De oud-chief operations officer van Wirecard werkte al tien jaar als Russische spion, zo bleek dit voorjaar.

Bellenhaus

Het Duitse zakenblad WirtschaftsWoche meldde eerder dat Marsalek via zijn Duitse advocaat vooral beschuldigingen heeft geuit aan het adres van Oliver Bellenhaus. Die voormalige directeur van een Wirecard-onderdeel in Dubai heeft alle beschuldigingen bekend. Hij is kroongetuige in de strafzaak over de boekhoudfraude.

Wirecard begon in 1999 met het verwerken van creditcardbetalingen en groeide uit tot een van de waardevolste bedrijven op de beurs in Frankfurt. In juni 2020 ging de betalingsdienstaanbieder failliet, toen duidelijk werd dat bijna twee miljard euro op de balans kwijt was geraakt door geknoei met de cijfers.

Accountant

Ook accountant EY, die jarenlang de boeken van Wirecard controleerde, ligt al langer onder vuur vanwege de grootschalige fraude bij het betaalbedrijf. Volgens de Duitse toezichthouder was bij de audits van Wirecard sprake van grove nalatigheid.

Een en ander leverde EY in Duitsland al een boete op en een twee jaar durend verbod op het werven van nieuwe controleopdrachten bij beursfondsen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.