Nieuws

Vertrouwen Nederlandse producenten neemt iets af

Producenten in de Nederlandse industrie waren in juli iets negatiever gestemd dan een maand eerder. Fabrikanten waren vooral negatiever over de voorraden gereed product. Over de verwachte bedrijvigheid waren ze echter positiever. Hun oordeel over de orderpositie veranderde nauwelijks.

De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, verslechterde deze maand naar min 2,7, van min 2,4 in juni. Het producentenvertrouwen bleef daarmee onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 het hoogste niveau met een stand van 10,4. In april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.

Textiel, kleding en leer

In de helft van de belangrijkste branches van de industrie verslechterde het vertrouwen. In de branche textiel, kleding en leer was het vertrouwen opnieuw het laagst. Fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren opnieuw het meest positief. In de papier en grafische industrie nam het vertrouwen het sterkst af.

De benutting van machines en installaties in de industrie kwam volgens het CBS bij aanvang van het derde kwartaal van 2024 uit op 78 procent. Dat is lager dan een kwartaal eerder en de laagste bezettingsgraad in vier jaar.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.