Nieuws

Tuchtrechter bestraft 41 accountants in PE-zaken

De Accountantskamer in Zwolle heeft in totaal 41 accountants bestraft voor het niet voldoen aan de verplichting om een PE-portfolio in te dienen. Zestien hiervan kregen een waarschuwing, twintig een berisping. Vijf accountants kregen wegens recidive een tijdelijke doorhaling opgelegd.

Dat meldt de Accountantskamer op de eigen website. In december 2023 heeft de NBA tegen in totaal 54 accountants (42 accountants in business en twaalf openbare accountants) een klacht ingediend, wegens het niet voldoen aan de PE-verplichtingen.

De NBA had het PE-portfolio voor 2022 opgevraagd bij deze accountants, maar zij hebben dat niet overgelegd. Daarom moet volgens de beroepsorganisatie worden geconcludeerd dat zij geen PE-portfolio hebben opgesteld.

Voor de zitting heeft de NBA twaalf klachten ingetrokken. De overige 42 klachten zijn op 21 juni 2024 door de tuchtrechter behandeld. Naar aanleiding van het verweer van de betrokken accountant heeft de NBA op die zitting nog één klacht ingetrokken.

Uitspraak

De Accountantskamer heeft op 29 juli jl. in de overgebleven 41 klachten uitspraak gedaan. In 32 gevallen gaat het om accountants in business, bij negen om openbaar accountants. Al deze klachten zijn gegrond verklaard, omdat de accountants zonder goede reden geen PE-portfolio hebben opgesteld, aldus de tuchtrechter.

Een waarschuwing is opgelegd aan zestien accountants die weliswaar geen PE-portfolio hadden opgesteld, maar in 2022 wel PE-activiteiten hebben verricht. Aan twintig accountants is de maatregel van berisping opgelegd.

Omdat de PE-systematiek is gewijzigd, waardoor het opstellen van een PE-portfolio nieuw was voor de accountants, is het niet voldoen aan deze verplichting in deze zaken geplaatst in de context van een eenmalig incident. Dat was mede reden voor de tuchtrechter om de accountants geen aanvullende geldboete op te leggen.

Recidivisten

Vanwege recidive is aan drie accountants de maatregel van tijdelijke doorhaling van één maand opgelegd. Bij twee accountants is sprake van herhaalde recidive, waardoor het beeld is ontstaan dat zij zich niets gelegen laten liggen aan hun PE-verplichtingen en de uitspraken van de Accountantskamer.

Daarom heeft één accountant de maatregel van doorhaling voor de duur van zes maanden gekregen en één accountant een doorhaling voor de duur van één jaar.

Alle uitspraken zijn gepubliceerd op de website van de Accountantskamer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.