Nieuws

Trouw: Nike betaalt amper belasting in Nederland

Het Amerikaanse concern Nike regelt de wereldwijde distributie van alle sportkleding via Nederland. Uit onderzoek van Trouw blijkt echter dat het bedrijf daarover amper belasting betaalt.

De Nike Trading Company is officieel gevestigd in Hilversum en regelt de distributie van alle pakweg één miljard schoenen, T-shirts, petjes en andere kleding die Nike jaarlijks over de hele wereld verkoopt, aldus Trouw.

Een cruciaal bedrijfsonderdeel van het sportmerk, dat echter al jaren weinig belasting betaalt, blijkt uit onderzoek van de krant. "Terwijl de regels tegen belastingontwijking steeds strenger worden, lijkt het bedrijf in de praktijk alleen maar minder af te dragen."

Omdat Nike niet ingaat op vragen van Trouw, probeerde de krant het geldspoor zelf te volgen. "De boekhouding voert daarbij van Hilversum naar Zuidoost-Azië, dan naar Centraal-Amerika, om uiteindelijk toch weer in Nederland uit te komen."

Singapore

Nike werkt wereldwijd met vijftig distributiecentra en circa honderdduizend winkels. Het personeel van Nike Trading Company moet die allemaal continu op voorraad houden. Hoewel het kantoor officieel in Hilversum zit, wordt al het werk eigenlijk vanuit Singapore geregeld. Daar is het vaste tarief voor winstbelasting met 17 procent een stuk lager dan de 25 procent in Nederland, zo schrijft Trouw.

"Wie naar de jaarrekeningen kijkt, valt nog iets op: er blijft van alle oorspronkelijke winst überhaupt bijna niets over om te belasten", aldus de krant. Nike Trading Company doet dat door heel hoge kosten op te voeren.

Panama

Ook werd jarenlang gewerkt met een helpdesk-kantoor in Panama, dat gebruikmaakte van speciale fiscale afspraken met de lokale autoriteiten. Inmiddels is daarmee weer gestopt, maar nog altijd wordt de Nike Trading Company vooral vanuit Singapore bestuurd en worden hoge kosten opgevoerd om de winstbelasting laag te houden.

Fiscale experts geven in Trouw commentaar op de door Nike gekozen fiscale constructies. Nike is volgens een Leidse belastingwetenschapper "een perfect voorbeeld van hoe bedrijven altijd wel weer een nieuwe manier vinden om belasting te besparen".

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.