Nieuws

Toeristen geven recordbedrag uit in Europa

Internationale toeristen geven dit jaar naar verwachting een recordbedrag van 800 miljard euro uit in Europa. Vooral veel Amerikanen bezoeken Europa.

Dat meldt de European Travel Commission in een nieuw rapport. De toeristenbestedingen in Europa stijgen waarschijnlijk met 13,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. 72 procent van de uitgaven wordt gedaan in West-Europa, volgens het rapport.

Van buiten Europa zijn er dit jaar zes procent meer toeristen gekomen dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie. Voor Amerikanen blijft ons continent een aantrekkelijke bestemming, omdat de inflatie in de Verenigde Staten hardnekkiger is dan in Europa, stellen de onderzoekers. Ook toeristen uit Oost-Aziatische landen, voornamelijk China, keren terug.

Scandinavië populair

Noordelijke bestemmingen worden populairder. In Denemarken (plus 38 procent), Noorwegen (plus 18 procent) en Zweden (plus 9 procent) groeit het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen fors.

Ook van oorsprong minder toeristische of drukke zuidelijke bestemmingen zijn in trek, zoals Kroatië en Malta. In Albanië groeit het aantal overnachtende toeristen naar verwachting zelfs met 86 procent ten opzichte van pre-coronajaar 2019.

Duitsland favoriet

Volgens de ANWB gaat 73 procent van alle Nederlanders deze zomer op reis, een flinke stijging vergeleken met 65 procent vorig jaar. Duitsland heeft Frankrijk van de troon gestoten als favoriet vakantieland voor Nederlanders.

Dat levert ook extra verkeersdrukte op, waarschuwt de ANWB. Op de Duitse Autobahn worden tijdens de zomerweekenden meer dan 43.000 files verwacht.

Bron: ANP/ANWB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.