Nieuws

Taakstraf geëist voor fiscalist van Afrojack

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een taakstraf van 180 uur tegen de voormalige belastingadviseur van de bekende Nederlandse dj Afrojack. Het OM stelt dat de fiscalist uit Veenendaal bewust onjuiste belastingaangiftes indiende voor de artiest, waarin werd gesteld dat die niet meer in Nederland woonde.

Afrojack had voor het indienen van zijn aangiftes over 2012 en 2013 belastingadviseurs ingehuurd. Hij verkeerde volgens het OM in de veronderstelling dat hij voor belastingdoeleinden niet langer in Nederland woonde. Door zijn werk als internationaal bekende dj was hij vrijwel nooit in Nederland. De Belastingdienst stelt echter dat Afrojack helemaal niet was geëmigreerd, maar gewoon in Spijkenisse woonde.

Een rechtszaak tegen Afrojack is eerder door het OM geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Uit onderzoek is niet gebleken dat de dj wist dat zijn aangiftes onjuist waren. Het fiscale nadeel is inmiddels terugbetaald aan de Belastingdienst.

Zorgplicht

De fiscalist was ten tijde van het indienen van de desbetreffende aangiftes al twintig jaar werkzaam in de fiscale aangifte- en adviespraktijk en al meer dan dertien jaar partner bij een accountants- en belastingadvieskantoor. Hij moest zich op 2 juli voor de rechtbank Rotterdam verantwoorden. Voor het OM draait de zaak over de rol en de zorgplicht van de fiscalist.

Een cliënt die zijn belastingaangifte laat indienen door een adviseur, gaat er vanuit dat dat gebeurt in lijn met de geldende wet- en regelgeving en wil juist voorkomen dat er fouten worden gemaakt bij de indiening van die belastingaangifte, aldus het OM.

Taakstraf

De verdachte heeft het in hem te stellen vertrouwen met de ingediende belastingaangiftes ernstig geschonden, meent het OM. Ook probeerde de fiscalist volgens de officier de verantwoordelijkheid in de schoenen van anderen te schuiven. Hij had een collega-fiscalist geraadpleegd die ervaring had met internationaal werkende artiesten.

Een taakstraf van 180 uur vindt het OM op zijn plaats, mede gelet op het tijdsverloop sinds de start van het strafrechtelijk onderzoek. De zaak tegen een andere verdachte, ook een fiscalist, wordt op een later moment behandeld.

Bron: OM

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.