Nieuws

Rijksoverheid zet veranderingen op een rij

Per 1 juli 2024 is een flink aantal wetten en regelingen veranderd. De website van de Rijksoverheid biedt een overzicht van die wijzigingen.

Zo zijn vanaf 1 juli het minimumloon en uitkeringen omhoog gegaan, mogen supermarkten en de horeca geen tabak en e-sigaretten meer verkopen. Verder is het voortaan verboden om bepaalde dieren te fokken of te verkopen. De huren van sociale huurwoningen en kamers kunnen stijgen.

Belangrijk voor grotere ondernemingen is vooral de verplichte rapportage over de mobiliteit van werknemers. Vanaf 1 juli moeten organisaties met honderd of meer werknemers jaarlijks verslag uitbrengen over zakelijke reizen en woon-werkreizen. Het gaat om het aantal gereisde kilometers per vervoermiddel en de gebruikte brandstof.

Bezorgd

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland spraken recent al hun zorg uit over deze nieuwe verplichting. "De kosten en administratieve lasten zijn disproportioneel hoog", stelde voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Meer over de rapportageverplichting is beschikbaar via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ook heel andere zaken komen langs in het overzicht van de nieuwe wetten en regelingen, zoals rondom kinderbijslag, seksuele misdrijven en doppen op verpakkingen. Het overzicht van de gewijzigde wet- en regelgeving is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.