Rijksoverheid zet veranderingen op een rij
Per 1 juli 2024 is een flink aantal wetten en regelingen veranderd. De website van de Rijksoverheid biedt een overzicht van die wijzigingen.
Zo zijn vanaf 1 juli het minimumloon en uitkeringen omhoog gegaan, mogen supermarkten en de horeca geen tabak en e-sigaretten meer verkopen. Verder is het voortaan verboden om bepaalde dieren te fokken of te verkopen. De huren van sociale huurwoningen en kamers kunnen stijgen.
Belangrijk voor grotere ondernemingen is vooral de verplichte rapportage over de mobiliteit van werknemers. Vanaf 1 juli moeten organisaties met honderd of meer werknemers jaarlijks verslag uitbrengen over zakelijke reizen en woon-werkreizen. Het gaat om het aantal gereisde kilometers per vervoermiddel en de gebruikte brandstof.
Bezorgd
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland spraken recent al hun zorg uit over deze nieuwe verplichting. "De kosten en administratieve lasten zijn disproportioneel hoog", stelde voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Meer over de rapportageverplichting is beschikbaar via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Ook heel andere zaken komen langs in het overzicht van de nieuwe wetten en regelingen, zoals rondom kinderbijslag, seksuele misdrijven en doppen op verpakkingen. Het overzicht van de gewijzigde wet- en regelgeving is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Gerelateerd
Grote zorgen Rekenkamer om beveiliging netwerk Defensie
Het is "zeer zorgelijk" dat Defensie de beveiliging van het geheime glasvezelnetwerk "onvoldoende op orde heeft", gezien de dreiging van sabotage. Dat stelt de Algemene...
Idsinga stapt op als staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst
Folkert Idsinga heeft zijn ontslag ingediend als staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst. Hij kwam recent onder vuur te liggen, omdat hij geen inzage...
Rekenkamer: Rijksoverheid schat risico's AI vaak laag in
De Rijksoverheid weet van veel kunstmatige intelligentie (AI) niet of die naar behoren werkt. Voor meer dan de helft van de AI-systemen die het Rijk gebruikt, zeggen...
Nederlandse overheid heeft minder schulden
De Nederlandse overheid krijgt meer geld binnen dan dat er wordt uitgegeven. Ook is de schuld van de overheid in de eerste helft van dit jaar verder afgenomen. Dat...
Gemengde reacties op Miljoenennota
De plannen van het kabinet-Schoof, zoals gepresenteerd in het regeerprogramma en de Miljoenennota op Prinsjesdag, leiden tot gemengde reacties bij belangenorganisaties.