Nieuws

PwC ziet klanten in China weglopen na ondergang Evergrande

PwC in China moet reorganiseren en het aantal medewerkers inkrimpen, door het verlies van diverse grote klanten. Oorzaak is waarschijnlijk de rol van PwC bij de ondergang van de Chinese vastgoedgigant Evergrande.

Dat meldt het FD, op basis van berichtgeving door persbureau Bloomberg. PwC verwacht in China een teruglopende omzet, omdat veel klanten de relatie met het kantoor beëindigen. Dat heeft gevolgen voor de personele bezetting.

Volgens Bloomberg zouden zeker honderd medewerkers bij het kantoor worden ontslagen. PwC bevestigt dat er wordt gereorganiseerd in China en spreekt van “een moeilijke beslissing”, ingegeven door “veranderingen in de externe omgeving”.

Om hoeveel banen het gaat wil het kantoor niet zeggen, maar het betreft de kantoren van PwC in onder meer Peking en Shanghai.

Evergrande

Volgens Bloomberg is de reorganisatie een reactie op het verlies van grote opdrachtgevers zoals de Bank of China, staatsolieconcern PetroChina en verzekeraar en hypotheekverstrekker China Life Insurance. In totaal vertrokken dit jaar al zeker dertig beursfondsen bij het kantoor.

Dat zou het gevolg zijn van de rol van PwC als accountant van de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. Eind mei werd bekend dat de Chinese autoriteiten aan PwC China een recordboete van 1 miljard yuan (circa 130 miljoen euro) willen opleggen, vanwege het tekortschieten bij de controle van Evergrande. Dat is de hoogste boete ooit gegeven aan een accountantskantoor in China.

Omzet verzonnen

Tijdens de crisis op de Chinese vastgoedmarkt bleek dat Evergrande al jaren met de boekhouding rommelde. In 2019 en 2020 zou het concern liefst 78 miljard dollar aan omzet hebben verzonnen.

PwC China controleerde tien jaar lang de boeken van de vastgoedgigant en vertrok er pas begin 2023. Evergrande ging begin 2024 failliet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.