Presentator Gaston Starreveld erkent onjuiste belastingaangifte
De bekende Postcode Loterij-presentator Gaston Starreveld heeft, volgens berichtgeving door het Openbaar Ministerie (OM), toegegeven jarenlang geen belastingaangifte te hebben gedaan in Nederland.
Starreveld, bekend van het uitdelen van geldprijzen in het land en de kreet “goeeeedemiddag!”, kwam in 2018 in beeld als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingadviseur Frank Butselaar.
Van 2009 tot 2017 deed de presentator geen aangifte voor de inkomstenbelasting in Nederland, omdat hij meende niet in Nederland woonachtig te zijn. Hij stelde in zijn aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2018 dat hij maar één maand in Nederland woonde en belastingplichtig was en verder woonde in Spanje.
Volgens de Belastingdienst en het OM was Starreveld echter nog wel belastingplichtig in Nederland, omdat hij hier zijn werkzaamheden verrichtte, zijn sociale leven had en bovendien een woning tot zijn beschikking had.
Passende afdoening
De presentator heeft gedurende het onderzoek openheid van zaken gegeven, aldus het OM. Met de Belastingdienst is hij overeengekomen om alsnog, vanaf aangiftejaar 2014, de verschuldigde inkomstenbelasting te betalen. Daarnaast betaalt hij een boete van vijftig procent over het bedrag aan verschuldigde inkomstenbelasting over het jaar 2018.
Het OM heeft besloten, na meerdere gesprekken met Starreveld en zijn raadsman, de zaak tegen de presentator te seponeren. De kwestie is op passende wijze bestuursrechtelijk afgedaan, aldus het OM. Starreveld realiseert zich dat hij zich, achteraf bezien, kritischer had moeten opstellen en zorgvuldiger had moeten samenwerken met zijn belastingadviseur.
Fiscalist van de sterren
In 2018 werd ook de bekende dj Afrojack aangemerkt als verdachte in een onderzoek tegen dezelfde 'fiscalist van de sterren' Frank Butselaar. Dit voorjaar werd bekend dat Afrojack en zijn collega DJ Tiësto miljoenenclaims hebben ingediend tegen het kantoor waar Butselaar eerder werkte.
De fiscalist adviseerde destijds aan verschillende klanten fiscale constructies via belastingparadijzen als Guernsey en Cyprus. Volgens de Nederlandse fiscus waren die routes echter frauduleus.
Bron: OM
Gerelateerd
Nederland houdt een grote rol bij belastingontwijking
Nederland blijft een grote rol spelen in belastingontwijking wereldwijd. Landen verliezen jaarlijks 492 miljard dollar aan belasting aan multinationals en vermogende...
Nederlandse 'fiscalist van de sterren' bekent schuld in Amerikaanse belastingzaak
De Nederlandse fiscalist Frank Butselaar heeft in een overeenkomst met Amerikaanse aanklagers schuld bekend aan een van de zes aanklachten tegen hem. Daarmee komt...
Internetconsultatie wetsvoorstel rapportageverplichting crypto-aanbieders
Aanbieders van cryptodiensten worden per 1 januari 2026 verplicht om gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. Een...
Fiscus wil zwart geld opsporen via verzekeraars
De Belastingdienst onderzoekt de mogelijkheid om via verzekeraars zwart geld op te sporen. Dit plan volgt na een uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalt dat verzekeraars...
Grote Nederlandse banken direct betrokken bij belastingontwijking
Grote Nederlandse banken faciliteren op grote schaal belastingontwijking via Nederland. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, dat de financiële...