Nieuws

Presentator Gaston Starreveld erkent onjuiste belastingaangifte

De bekende Postcode Loterij-presentator Gaston Starreveld heeft, volgens berichtgeving door het Openbaar Ministerie (OM), toegegeven jarenlang geen belastingaangifte te hebben gedaan in Nederland.

Starreveld, bekend van het uitdelen van geldprijzen in het land en de kreet “goeeeedemiddag!”, kwam in 2018 in beeld als verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingadviseur Frank Butselaar.

Van 2009 tot 2017 deed de presentator geen aangifte voor de inkomstenbelasting in Nederland, omdat hij meende niet in Nederland woonachtig te zijn. Hij stelde in zijn aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2018 dat hij maar één maand in Nederland woonde en belastingplichtig was en verder woonde in Spanje.

Volgens de Belastingdienst en het OM was Starreveld echter nog wel belastingplichtig in Nederland, omdat hij hier zijn werkzaamheden verrichtte, zijn sociale leven had en bovendien een woning tot zijn beschikking had.

Passende afdoening

De presentator heeft gedurende het onderzoek openheid van zaken gegeven, aldus het OM. Met de Belastingdienst is hij overeengekomen om alsnog, vanaf aangiftejaar 2014, de verschuldigde inkomstenbelasting te betalen. Daarnaast betaalt hij een boete van vijftig procent over het bedrag aan verschuldigde inkomstenbelasting over het jaar 2018.

Het OM heeft besloten, na meerdere gesprekken met Starreveld en zijn raadsman, de zaak tegen de presentator te seponeren. De kwestie is op passende wijze bestuursrechtelijk afgedaan, aldus het OM. Starreveld realiseert zich dat hij zich, achteraf bezien, kritischer had moeten opstellen en zorgvuldiger had moeten samenwerken met zijn belastingadviseur.

Fiscalist van de sterren

In 2018 werd ook de bekende dj Afrojack aangemerkt als verdachte in een onderzoek tegen dezelfde 'fiscalist van de sterren' Frank Butselaar. Dit voorjaar werd bekend dat Afrojack en zijn collega DJ Tiësto miljoenenclaims hebben ingediend tegen het kantoor waar Butselaar eerder werkte.  

De fiscalist adviseerde destijds aan verschillende klanten fiscale constructies via belastingparadijzen als Guernsey en Cyprus. Volgens de Nederlandse fiscus waren die routes echter frauduleus.

Bron: OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.