Pheijffer: 'Accountants moeten lessen trekken uit casus Prestige Perfumes'
Het bedrijfsleven en het accountantsberoep moeten lessen trekken uit de witwascasus van het handelsbedrijf Prestige Perfumes. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD.
Het internationale handelsverkeer loopt een groter risico betrokken te raken bij witwastransacties als intern onvoldoende sprake is van alertheid en de compliancefunctie wordt veronachtzaamd, meent Pheijffer. Accountants hebben daarbij verplichtingen in het kader van antiwitwaswetgeving en de controlestandaard omtrent fraude, benadrukt hij.
Pheijffer reageert in het FD op het recente interview dat de cfo van Prestige Perfumes, Wim van Esveld, aan de krant gaf als onderdeel van een schikking met het Openbaar Ministerie. De hoogleraar noemt het "creatief en prijzenswaardig" dat het OM het bedrijf niet alleen een boete heeft opgelegd, maar ook heeft verplicht via een interview openheid te geven over de witwaskwestie.
Signalen
Dat Prestige Perfumes zich neerzet als slachtoffer van de witwaspraktijken, vindt Pheijffer niet terecht; er hadden gezien de signalen van witwassen eerder alarmbellen moeten afgaan bij het bedrijf. Ook de compliancefunctie schoot te kort en de eigen antiwitwasrichtlijn werd onvoldoende nageleefd, meent hij.
Pheijffer is in zijn column ook kritisch naar de controlerend accountant van Prestige Perfumes. Die accountant, Grant Thornton, heeft volgens cfo Van Esveld nooit op gevaren van witwassen gewezen. "Die sneer is ongepast, omdat je niet naar fouten van anderen moet wijzen", aldus Pheijffer.
Rode vlaggen
Maar duidelijk is volgens hem wel dat de accountant "heeft gefaald". Dat de parfumgroothandel betalingen voor leveringen kreeg door bedrijven die geen band hadden met parfum of met afnemende klanten, had ook de accountant moeten zien.
"Het gaat immers om transacties die voldoen aan witwastypologieën, zoals het zogeheten trade based money laundering. Dit had bij de accountant een bel moeten doen rinkelen", stelt hij. "De transacties die het OM beschrijft, bevatten zoveel red flags, dat deze bij een adequate accountantscontrole aan de oppervlakte waren gekomen."
Volgens Pheijffer leent de casus zich goed voor een tuchtklacht tegen de betrokken accountant door toezichthouder AFM. Bedrijven en hun accountants moeten in zijn optiek "goede nota nemen" van de casus Prestige Perfumes.
Gerelateerd
OM eist dertig maanden celstraf tegen verdachte van witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) eist dertig maanden celstraf tegen een 62-jarige man, wegens witwassen en valsheid in geschrifte. In totaal gaat het om 1,8 miljoen...
Nemen we al afscheid van de oude kopie ID?
De witwas- en privacywetgeving zitten elkaar soms in de weg, aldus John Weerdenburg. Daardoor belanden accountants in de praktijk mogelijk in een spagaat.
Anderhalf miljoen euro witgewassen via zorgfraude
Een 41-jarige vrouw uit Den Haag wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro, door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. Het...
BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels
BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken...
Opiniestuk FD: 'Stel UBO-register zo veel mogelijk open'
Een publiek toegankelijk UBO-register draagt bij aan misdaadbestrijding. De redenen voor het afsluiten van het tot najaar 2022 openbare register zijn gebaseerd op...