Oud-ASML-topman Wennink werd gepolst voor nieuwe kabinet
Voormalig ASML-topman en oud-registeraccountant Peter Wennink is eerder "via via" benaderd voor een mogelijke positie in het nieuwe kabinet. De onlangs afgezwaaide bestuurder van de Veldhovense chipmachinemaker zei dat in gesprek met BNR Nieuwsradio.
Volgens Wennink waren de gesprekken “niet heel concreet”, maar was wel “via via” de vraag gesteld of hij wellicht belangstelling had voor een plek in het nieuwe kabinet.
“Iedereen weet dat ik een warm hart heb voor de Nederlandse samenleving, dan gaan mensen weleens lijntjes uitwerpen", aldus Wennink tegen de nieuwszender. Hij ging niet in op het aanbod voor een plek in het kabinet.
Beperkingen
Met name in zijn laatste maanden als ASML-topman uitte Wennink kritiek op de regering en de Tweede Kamer. Die zouden te weinig oog hebben voor de gevolgen van beleid voor het vestigingsklimaat en de innovatiekracht van Nederland.
ASML kreeg de afgelopen jaren beperkingen opgelegd bij de export van geavanceerdere chipmachines naar China, na druk van de Verenigde Staten. Wennink zei problemen te hebben gehad met de argumenten achter de geopolitieke strijd tussen de Amerikanen en Chinezen.
Discussies werden “niet gevoerd op basis van inhoud, data en feiten, maar op basis van ideologie", meende hij. "Daar kun je van alles van vinden, maar wij zijn een bedrijf waar de belangen van je stakeholders, waaronder je klanten, en je leveranciers, je mensen en je aandeelhouders in balans gemanaged moeten worden."
Juiste beslissing
Wennink werd in april bij zijn vertrek als ceo van ASML benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving die hoge Koninklijke onderscheiding uit handen van (toen nog) premier Mark Rutte, tijdens een afscheidssymposium voor de vertrekkend topman.
De oud-ASML-baas werd bij zijn vertrek zelfs getipt als mogelijke premier van een nieuw kabinet. Verwijzend naar het recente, chaotisch verlopen debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet, bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB, zegt Wennink tegenover BNR blij te zijn met zijn keuze. "Soms neem je de juiste beslissingen."
Gerelateerd
Kabinet steekt tachtig miljoen in talent voor microchipsector
Verspreid over het land gaan mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten aan de slag om meer technici op te leiden voor de microchipsector. Het kabinet investeert...
Van Oostenbruggen beëdigd als staatssecretaris van Financiën
Koning Willem-Alexander heeft NSC'er Tjebbe van Oostenbruggen beëdigd als staatssecretaris van Financiën. Hij is de opvolger en partijgenoot van Folkert Idsinga,...
ASML schat omzet wereldwijde chipindustrie in 2030 op 1 biljoen
Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat de omzet in de wereldwijde chipindustrie in 2030 zal groeien naar meer dan 1 biljoen dollar, omgerekend bijna 950 miljard...
Arnout van Kempen gaat van risk & compliance naar compliance & risk
Bekend compliance officer, sectorwatcher en columnist Arnout van Kempen stapt na anderhalf jaar over van Baker Tilly naar aaff, de nieuwe fusieorganisatie van ABAB...
Grote zorgen Rekenkamer om beveiliging netwerk Defensie
Het is "zeer zorgelijk" dat Defensie de beveiliging van het geheime glasvezelnetwerk "onvoldoende op orde heeft", gezien de dreiging van sabotage. Dat stelt de Algemene...