Nieuws

Opbouw depositogarantiestelsel na acht jaar voltooid

Het Nederlandse depositogarantiestelsel, waardoor spaarders tot 100.000 euro terugkrijgen als hun bank omvalt, heeft afgelopen kwartaal een omvang van vijf miljard euro bereikt. Daarmee is de opbouwfase van het vangnet na acht jaar voltooid.

Vanaf nu hoeven banken die eraan hebben bijgedragen alleen nog maar bij te storten om het fonds op dit niveau te houden, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de centrale bank is er met de vijf miljard euro die nu in het fonds zit, genoeg geld beschikbaar om bij bijna alle Nederlandse banken de gegarandeerde tegoeden direct vanuit het fonds uit te keren, in geval van een bankroet.

Als één van de grootbanken, zoals ABN AMRO of ING, failliet gaat is de pot met geld niet voldoende. Dat maakt volgens DNB niet uit, want in zo'n geval zouden er andere oplossingsmogelijkheden zijn om de kritische functies van de bank te beschermen. Dan hoeft het fonds dus niet te worden gebruikt.

Omslagstelsel

Nederland kent al sinds de jaren zeventig een depositogarantiestelsel. In het verleden was dit echter anders georganiseerd. Toen stonden de banken gezamenlijk garant, via een zogenoemd omslagstelsel. Toen in 2009 de DSB Bank omviel, werden de andere banken hierdoor achteraf opgezadeld met een fikse kostenpost.

Vervolgens zijn in de politiek stemmen opgegaan om voortaan een fonds te hebben waarin al veel geld beschikbaar is om gedupeerde spaarders snel uit te keren. Dit ook om spaarders gerust te stellen en in geval van twijfels over een bepaalde bank een mogelijke bankrun te voorkomen.

Europese afspraken

Over het depositogarantiestelsel zijn ook Europese afspraken gemaakt. De Europese regels bepaalden dat Nederland vóór of op 3 juli dit jaar een fonds moest hebben van de huidige omvang. In andere Europese landen zijn de vergelijkbare fondsen inmiddels ook op het juiste niveau aangevuld.

Volgens DNB zou Europa eigenlijk verder moeten gaan, door een Europees depositogarantiestelsel op te zetten. Wanneer de verschillende nationale fondsen zouden worden gebundeld kan dat nog meer zekerheid bieden, is het idee. Een Europees garantiestelsel ligt echter politiek gevoelig, aangezien bijvoorbeeld Nederlandse of Duitse banken dan moeten meebetalen als in een land als Malta een bank omvalt.

Bron: ANP/DNB  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.