Onlineplatforms nog in de fout met nieuwe Europese regels
Aanbieders van onlinediensten houden zich in Nederland nog niet allemaal aan de voor hen geldende nieuwe regels van de Europese Unie. Dat ziet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een steekproef bij vijftig platforms. Daar zijn onder andere bedrijven de dupe van die hun producten via zoekmachines of webshops aanbieden.
Bij de steekproef keek toezichthouder ACM onder andere of platforms voldeden aan de Platform-to-Business-verordening (P2B), die geldt voor alle zoekmachines of onlineplatforms die bedrijven kunnen gebruiken om hun producten aan te bieden.
De ACM zag dat een aantal onlineplatforms in hun algemene voorwaarden niet alle informatie hebben staan waar zakelijke klanten recht op hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over hoe de volgorde van zoekresultaten wordt bepaald of de interne afhandeling van klachten. Ook zijn die algemene voorwaarden niet altijd vindbaar voor bedrijven, terwijl dit volgens de verordening wel moet.
DSA
De ACM zag onlineplatforms ook de fout ingaan met de regels uit de eerder dit jaar ingevoerde Digital Services Act (DSA). Die geldt voor alle websites die berichten, foto's of video's van andere personen doorgeven, opslaan of publiceren. Volgens de toezichthouder kunnen gebruikers niet bij alle platforms melding doen van illegale inhoud. Dit is volgens de Europese regels wel verplicht.
Volgens de DSA moet het ook gemakkelijk zijn om contact op te nemen met de platforms, maar de ACM ziet dat gebruikers bij een aantal platforms niet zelf kunnen kiezen hoe ze contact willen opnemen.
Ook is uit de algemene voorwaarden van een aantal platforms niet goed op te maken wat hun beleid is voor moderatie, oftewel het tegenhouden van berichten die ingaan tegen de interne regels.
Nog geen boetes
De ACM kan nog geen boetes uitdelen voor de tekortkomingen. Dat is pas mogelijk als Nederland de wetgeving nationaal heeft geïmplementeerd. "We willen een signaal afgeven aan alle aanbieders van onlinediensten: zorg dat je zo snel mogelijk de boel op orde krijgt", aldus Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.
Bron: ANP/ACM
Gerelateerd

Europese Commissie wil dat EU-landen deel begroting strategisch uitgeven
De Europese Commissie wil dat lidstaten het geld uit het zogeheten cohesiebeleid, goed voor een derde van de EU-begroting, strategischer gaan inzetten. Het geld...

Kabinet pleit voor scherpe keuzes in volgende Europese meerjarenbegroting
Het kabinet wil dat de Europese Unie in de nieuwe Europese meerjarenbegroting scherpe keuzes maakt. Nederland pleit voor een toekomstgerichte EU-begroting, die bijdraagt...

ECB-president: Europa moet economisch onafhankelijk worden
Europa moet economisch onafhankelijk worden nu een grote handelsoorlog dreigt met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald...

EU moet paraat zijn voor crises
Essentiële voorzieningen, zoals scholen en ziekenhuizen, moeten voorbereid zijn op alle denkbare crises en rampen. Dat geldt ook voor de transport- en telecomsector,...

EU-regeringsleiders steunen plan voor mobiliseren spaartegoed
De regeringsleiders van de EU staan positief tegenover een plan van de Europese Commissie, om het enorme bedrag aan spaartegoed van EU-burgers te mobiliseren.