Nieuws

Omzet accountants in mkb vier procent hoger in eerste kwartaal 2024

De omzet bij mkb-accountantskantoren is in het eerste kwartaal van 2024 met vier procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit de jongste stand van de Exact MKB Monitor. Gemiddeld kenden Nederlandse mkb-bedrijven volgens de monitor een omzetgroei van 1,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat cijfer wordt negatief beïnvloedt door een gemiddelde omzetdaling van 0,75 procent In maart, afgezet tegen dezelfde maand vorig jaar.

Maar mkb-accountants deden het beter, met een omzetstijging van 1,52 procent in maart. De twee eerste maanden van dit jaar waren nog veel positiever voor de accountancy, met omzetstijgingen  van 5,24 (januari) en 5,73 (februari) procent.

Sectoren

Vooral ondernemers in de horeca zagen de omzetgroei gedurende het eerste kwartaal van 2024 flink toenemen, van 1,17 procent in januari naar 10,83 procent in maart. In de bouw, handel en productie ging het juist slechter in maart. In de zakelijke en ICT-dienstverlening vlakte de omzetgroei in maart vrijwel af naar nul.

De liquiditeitspositie van mkb-bedrijven verbeterde in het eerste kwartaal van 57,50 naar 59,31 procent. Ook daar deed de accountancy het wat beter, met 65,26 procent in maart. De betaaltermijn in het mkb is behoorlijk stabiel, er wordt gemiddeld binnen dertig dagen betaald.

De Exact MKB Monitor is gebaseerd op verwerkte data van 340.000 Nederlandse administraties.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.