Nieuws

Olympische Spelen in Parijs dubbel zo duur als aanvankelijk gedacht

De afgelopen decennia kregen alle Olympische Spelen te maken met forse kostenoverschrijdingen. Ook bij de editie in Parijs vallen de kosten naar verwachting dubbel zo hoog uit als oorspronkelijk gepland.

Dat schrijft het FD, op basis van onderzoek aan de Universiteit van Oxford, waar sinds 2012 de kosten van het organiseren van de Olympische Spelen worden geanalyseerd. In het jongste onderzoek van de universiteit is gekeken naar de kosten van de Olympische Spelen tussen 1960 en 2024. Hieruit blijkt dat de kosten voor het organiseren van de Spelen gemiddeld 160 procent duurder uitvallen dan aanvankelijk gebudgetteerd.

Daarbij zijn alleen de kosten voor de organisatie meegeteld, zoals de bouw van stadions en het olympisch dorp, plus operationele uitgaven tijdens de Spelen en bijvoorbeeld mediafaciliteiten. Investeringen in de verbeteringen van de infrastructuur zijn niet meegenomen.

Zomerspelen zijn over het algemeen duurder om te organiseren dan Winterspelen, aldus de onderzoekers. Ruim de helft van de afgelopen 23 edities van de Spelen kreeg te maken met een verdubbeling van de kosten. De organisatie van de Spelen van Montreal in 1978 viel zelfs meer dan 700 procent hoger uit dan vooraf verwacht.

Parijs

Naar verwachting kost de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs bijna negen miljard euro. Dat is minder dan drie voorgaande edities van de Zomerspelen in Londen, Rio de Janeiro en Tokio.

Ondanks kostenbesparende maatregelen, gebaseerd op aanbevelingen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zoals het hergebruik van stadions, vallen de Spelen in Parijs volgens de onderzoekers in Oxford dit jaar liefst 115 procent duurder uit dan aanvankelijk gebudgetteerd.

Het IOC is "verbaasd" over het onderzoek uit Oxford en stelt dat het een verkeerde indruk geeft. Het idee dat de investeringen in sportaccommodaties alleen dienen voor de vier weken van de Olympische en Paralympische Spelen is onjuist, aldus het IOC. Ook moeten de enorme inkomsten die de Spelen genereren voor de organiserende steden niet worden vergeten.

Tegelijk weerhouden die enorme kosten steeds meer steden om de Spelen te willen organiseren, aldus het FD.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.