Nieuws

Nibud bezorgd over onbekendheid nieuwe pensioenstelsel

Een groot deel van de Nederlanders is nog onbekend met de veranderingen die op komst zijn voor hun pensioen, door de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is bezorgd en pleit voor meer voorlichting.

Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt op een nieuw stelsel. Toch wist ruim een op de vijf mensen die door het Nibud zijn ondervraagt helemaal niet dat het pensioenstelsel gaat veranderen.

Van de ondervraagden die wel hebben gehoord van de hervorming, kan ruim veertig procent niet goed aangeven wat er verandert. Die onbekendheid kan mensen in de problemen brengen, denkt pensioenonderzoeker Michael Visser van het Nibud.

Meer eigen verantwoordelijkheid

Nederlanders gaan in het nieuwe systeem hun pensioenen meer in individuele potjes opsparen en hoeveel je uitgekeerd krijgt, gaat meer afhangen van goede of slechte tijden op de beurzen. Zeven op de tien ondervraagden verwachten desondanks niet anders om te gaan met hun pensioen.

"In het nieuwe stelsel komen de risico's explicieter op het bordje van pensioendeelnemers te liggen en dat vraagt van mensen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen pensioen", zegt Visser. "Je zal zelf vaker moeten kijken hoe het met je pensioenopbouw gaat en waar nodig iets aan moeten passen. Bijvoorbeeld als je ergens anders gaat werken, of zelfstandig ondernemer wordt. En zeker ook als het gaat om het nabestaandenpensioen. Dat is een heel verschil met het verleden."

Voorlichting

Het Nibud vindt het belangrijk dat de pensioensector en de overheid veel werk maken van voorlichting over de hervorming. Het instituut ziet grote verschillen tussen groepen Nederlanders in de bekendheid met de pensioenhervorming.

Oudere Nederlanders zijn zich daar vaker van bewust dan jongeren. Zo weet ruim 80 procent van de ondervraagden tussen de 55 en 67 jaar dat er dingen gaan veranderen aan het pensioen. Maar bij de groep tussen de 25 en 34 jaar is dat nog geen 60 procent.

Ook zijn de veranderingen vaker bekend bij mensen die een universitaire of hbo-opleiding hebben gehad en minder bij mensen met alleen een basisschool- of vmbo-opleiding. Van de hbo- en wo-opgeleiden weet ruim driekwart dat er een nieuw pensioenstelsel is. Ook tussen mannen en vrouwen is er een verschil, van 78 procent tegenover 66 procent.

Bron: ANP/Nibud

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.