Nieuws

Nederlandse industrie herstelt verder, maar vaart mindert

De Nederlandse industrie liet opnieuw herstel zien in juni, maar het tempo waarmee dat ging nam af. Hoewel het aantal orders in juni daalde, was er onder de streep nog steeds sprake van een stijging ten opzichte van een maand eerder. Die was te danken aan bijvoorbeeld nieuwe klanten en een verbetering van de vraag.

Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). "Een lichte daling van het aantal nieuwe exportorders is de boosdoener", zegt sectoreconoom industrie Albert Jan Swart van ABN Amro in een toelichting.

Hoogste niveau in anderhalf jaar

Daarbij was er wel nog sprake van hogere grondstofprijzen en grotere loondruk, waardoor zowel de inkoop- als de verkoopprijzen het hoogste niveau in anderhalf jaar bereikten. Bedrijven verkleinden daarom hun voorraden tot het laagste niveau in zes maanden.

Swart ziet ook dat het beeld van de Nederlandse industrie overeenkomt met de lichte krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen week herberekende. "Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de Nederlandse economie vooral kromp door een daling van de export van goederen, die samenhangt met een afname van de industriële productie."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.