Nieuws

NBA consulteert Handreiking 1153 over frauderisicoanalyse

De NBA presenteert de nieuwe Handreiking 1153, die ingaat op frauderisicoanalyse. In deze praktijkhandreiking wordt uitgelegd wat van de controlerende accountant wordt verwacht om een goede frauderisicoanalyse te maken. De handreiking wordt ter consultatie voorgelegd.

Eerder presenteerde toezichthouder AFM een kritisch rapport, waaruit bleek dat frauderisico's te vaak niet worden onderkend door accountants. Ook uit een verkennende oorzakenanalyse van de NBA zelf kwamen aandachtspunten naar voren rondom de professioneel-kritische instelling, de kennis van fraude en van de gecontroleerde organisatie en de vertaling hiervan naar frauderisicofactoren en risico’s.

De frauderisicoanalyse maakt deel uit van de algehele risicoanalyse door de accountant. De nieuwe handreiking moet helpen bij de toepassing van de standaarden, door nadere duiding en praktijkvoorbeelden in relatie tot fraude.

'Fraudelens'

"De professioneel-kritische rol van de accountant is belangrijk bij het opvolgen van de controlestandaarden en het adequaat uitwerken en vastleggen van overwegingen ten aanzien van de frauderisicoanalyse", aldus de NBA.

Accountants worden aangemoedigd om bij de controle te kijken door een 'fraudelens', om met een redelijke mate van zekerheid vast te stellen dat de financiële overzichten vrij zijn van afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude.

De handreiking gaat niet in op vervolgstappen die nodig zijn bij aanwijzingen en vermoedens van fraude. Daarvoor wordt verwezen naar het NBA Fraudeprotocol, waarin wordt uitgewerkt wat je van de accountant mag verwachten als het gaat om fraude.

Consultatie en webinar

De consultatietermijn voor de handreiking loopt van 25 juli tot en met 16 september 2024. Meer informatie daarover, inclusief een reactieformulier, is beschikbaar via nba.nl. De ingediende reacties op de consultatie worden, mits met toestemming van de indiener, te zijner tijd gepubliceerd.

Op 10 september aanstaande organiseert de NBA ook een webinar over de handreiking, met als titel Scherper op de frauderisicoanalyseAanmelden hiervoor kan eveneens via nba.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.