Nieuws

Monaco staat op 'grijze lijst' van witwasparadijzen

Het ‘rijkenstaatje’ Monaco is op een internationale 'grijze lijst' beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat.

Monaco is het land met de hoogste concentratie miljonairs en miljardairs ter wereld, maar volgens de Financial Action Task Force (FATF) boekt de overheid niet genoeg vooruitgang met de aanpak van illegale geldstromen. Zo zijn de autoriteiten in Monaco naar het oordeel van de organisatie traag in het napluizen van mogelijk crimineel geld dat in het buitenland is geparkeerd.

De FATF kijkt wereldwijd wat landen doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Er is een zwarte lijst met landen die amper optreden tegen verdachte geldstromen. Daarnaast bestaat een grijze lijst, met landen die weinig doen tegen dit soort praktijken, maar wel hebben beloofd maatregelen te nemen om dat te verbeteren.

Verscherpt toezicht

Wie op de grijze lijst terechtkomt, komt onder verscherpt toezicht te staan. Dat kan bedrijven en beleggers afschrikken. Onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wees eerder uit dat landen op de grijze lijst last hebben van "een grote en statistisch gezien significante vermindering van de kapitaalinstroom".

Voor Monaco komt de toevoeging aan de lijst sowieso op een lastig moment. Na meerdere politieke schandalen in de laatste jaren heeft prins Albert II, de vorst van het land, vorig jaar de banden met een aantal van zijn naaste medewerkers verbroken. Met een van hen, zijn accountant, is hij ook nog in een open conflict verwikkeld.

Venezuela

Behalve Monaco is ook Venezuela toegevoegd aan de grijze lijst. In het geval van Venezuela zijn er zorgen over de grote informele economie van het land. Zo vindt er illegale mijnbouw plaats. Daarnaast onderhoudt het Zuid-Amerikaanse land nauwe banden met Iran.

Andere landen op de grijze lijst zijn onder meer Bulgarije, Burkina Faso, de Filipijnen, Zuid-Afrika en Syrië. Jamaica en Turkije zijn juist van de lijst verwijderd, omdat ze eerder door de FATF benoemde tekortkomingen hebben aangepakt.

Op de zwarte lijst staan slechts drie landen: Iran, Myanmar en Noord-Korea.

Bron: ANP/FATF

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.