Nieuws

Ministerie van Financiën terughoudend met budget AFM voor toezicht op cryptosector

Ondanks herhaalde verzoeken van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), wil het ministerie van Financiën niet veel investeren in het toezicht op de cryptosector. Dat meldt het FD.

De AFM houdt vanaf 2025 voor het eerst toezicht op cryptovaluta, als gevolg van de nieuwe Europese cryptowet, de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR). Om dat toezicht te kunnen vervullen heeft de AFM de afgelopen jaren bij herhaling gevraagd om extra budget.

Dat blijkt uit documenten die het FD heeft kunnen inzien door een beroep op de Wet open overheid Woo). De krant ontving van het ministerie bijna driehonderd pagina’s aan (deels vertrouwelijke) rapporten, presentaties en mailverkeer. Daaruit blijkt dat voor het ministerie van Financiën de zorgen over cryptofraude minder zwaar wegen dan voor de AFM.

Onvoldoende

Het ministerie noemde een overheidsbijdrage volgens de krant "politiek niet haalbaar" en zette in op een minimale vorm van toezicht, die volgens de AFM en enkele experts onvoldoende is om "effectief en adequaat" toezicht te kunnen houden, zo schrijft het FD.

De toezichthouder moet zijn controletaken in de cryptosector bekostigen uit bijdragen van ondernemingen uit de sector zelf, waarbij het ministerie de toezichthouder bovendien een “harde bovengrens” oplegt.

In een reactie stelt de AFM tegenover het FD dat de toezichthouder zich hierdoor alleen kan richten “op die zaken waar de meeste schade voor consumenten, beleggers en marktpartijen bestaat of kan ontstaan”.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.