Nieuws

Minder nieuwe auto's verkocht in eerste helft van het jaar

De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland is in de eerste helft van dit jaar ingezakt. Er werden vooral minder nieuwe benzineauto's verkocht. Met name hybride aangedreven auto's nemen steeds meer marktaandeel over. De groei van volledig elektrische auto’s vlakt juist wat af.

In juni zijn 35.386 nieuwe personenauto's op kenteken gezet. Vorig jaar waren dat er nog 40.187, een afname van twaalf procent. In totaal werden in de eerste zes maanden van het jaar 193.617 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, een daling van 3,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging.

"De tijd van schaarste op de automarkt is voorbij. We bevinden ons nu duidelijk in een kopersmarkt, waar het aanbod ruim is en de keuzevrijheid groot", aldus Bert de Kroon, voorzitter BOVAG Autodealers.

Benzine en hybride

De daling in de verkoop van nieuwe auto's is voornamelijk te wijten aan de afname van het aantal registraties van benzineauto's. In het eerste halfjaar van 2023 was het marktaandeel benzineauto's nog 33,2 procent, maar in de eerste helft van 2024 daalde dit tot 23,6 procent. Dat komt omdat fabrikanten, in plaats van benzineauto's, nu meer hybride modellen op de markt brengen.

Hybride auto's deden het dan ook aanzienlijk beter met een marktaandeel van 43,4 procent, tegen 36,2 procent in de eerste helft van vorig jaar. Binnen de hybride uitvoeringen zijn het de 'gewone' hybride modellen die het hardst stijgen in de verkoop met 39 procent; de PHEV's (met stekker) noteren een groei van slechts 3 procent.

Het aandeel dieselauto's in de nieuwverkoop is nog maar 1,2 procent, net als vorig jaar. LPG heeft een marktaandeel van slechts 0,6 procent.

Elektrisch rijden

Het marktaandeel van volledig elektrische auto's (EV's) groeide van 28,9 procent naar 31,2 procent. In totaal werden de eerste zes maanden van dit jaar 60.338 EV's verkocht, tegen 57.940, een stijging van 4,1 procent.

"We hebben begin dit jaar een positieve groei gezien in het marktaandeel van elektrische auto's, maar de verkoop is de afgelopen twee maanden afgevlakt", stelt Huub Dubbelman, voorzitter personenauto's en lichte bedrijfswagens RAI Vereniging.

Zo werden in mei van dit jaar 9681 elektrische auto's op kenteken gezet, vorig jaar mei waren dat er bijna 11.000. Fiscale onduidelijkheid en het ontbreken van toekomstig beleid voor de inzet van elektrische auto's hebben een remmende werking op de verkoop daarvan.

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) meldde eerder dit jaar al dat zakelijke rijders vaker overstappen van een volledig elektrische auto naar een hybride of benzineauto. Dit had volgens VNA te maken met de hoge kosten.

Merken en modellen

De drie meestverkochte merken in juni waren Tesla, Kia en Volvo. De meest geregistreerde modellen afgelopen maand waren de Tesla Model Y en Model 3, gevolgd door de Volvo EX30.

De hele top vijf van bestverkochte auto's bestaat uit elektrische modellen. Dat geeft aan dat EV's vooral geliefd zijn bij zakelijke rijders, die zulke modellen kunnen leasen.

Organisaties verwachten van hun werknemers meer en meer dat ze elektrisch gaan rijden. Ook bij veel accountantskantoren is dat het geval.   

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.