Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing
De wereldwijde computerstoring die op 19 juli voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal. Microsoft erkent dat door de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijke en economische gevolgen wel ontzettend groot waren.
Een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike voor Windows-systemen bevatte een fout, waardoor talloze computers niet meer op te starten waren. Wereldwijd kwamen daardoor banken, vliegvelden, ziekenhuizen en overheidsorganisaties in de problemen. Ook in Nederland was dat het geval.
Het internationale handelsverkeer werd door de wereldwijde computerstoring eveneens ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld.
Excuses
Microsoft zegt dat CrowdStrike heeft geholpen met het versnellen van een oplossing. Ook heeft Microsoft samengewerkt met Amazon Web Services en Google Cloud Platform, om tot de meest effectieve aanpak te komen.
De topman van CrowdStrike, George Kurtz, heeft namens zijn bedrijf excuses aangeboden voor de storing. Het softwarebedrijf uit Texas is met bijna dertigduizend klanten een van 's werelds grootste aanbieders van beveiligingssystemen.
De topman beloofde "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.
Waakzaam blijven
De topman waarschuwt tegelijkertijd dat criminelen misbruik kunnen maken van de verwarring. "Ik raad iedereen aan waakzaam te blijven en op te letten dat je contact hebt met officiële vertegenwoordigers van CrowdStrike."
In Nederland draait een op de drie pc's, laptops, mobiele telefoons en tablets op software van Microsoft. Wereldwijd is dat ruim een kwart van dergelijke apparatuur.
De grote storing zorgt voor discussie over de kwetsbaarheid van computernetwerken en de afhankelijkheid van grote aanbieders van beveiligingssoftware. De totale schade is volgens experts lastig in kaart te brengen, maar loopt mogelijk in de miljarden dollars.
Bron: ANP