Nieuws

Middelgrote accountants in VS willen hechter internationaal netwerk

Middelgrote accountantsorganisaties in de VS willen hun wijze van samenwerken binnen internationale netwerken intensiveren. Steeds meer klanten verwachten naadloze wereldwijde dienstverlening.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. De second tier-kantoren willen net als de big four kunnen voldoen aan de behoeften van steeds meer internationaal opererende klanten. Tegelijk proberen ze hun wereldwijde netwerken beter te benutten, om zo de kosten van technologie en personeel te delen.

Volgens de krant is met name de Amerikaanse tak van Grant Thornton, die eerder dit jaar een meerderheidsbelang verkocht aan private equity, druk met meer internationale samenwerking. Het Amerikaanse kantoor zou plannen hebben om de Britse en Ierse takken van het eigen GT-netwerk over te nemen. Experts zijn niet verrast, aldus de FT, want private equity-geld is de game changer.

Spaghetti

Ook Amerikaanse takken van Crowe, RSM en Baker Tilly zouden volgens de krant worstelen met de vraag hoe hun wereldwijde activiteiten naadloos te laten verlopen en de kosten van nieuwe diensten te delen. Meer dan in het verleden vraagt de dienstverlening van accountants- en adviesorganisaties om stevige investeringen, bijvoorbeeld rondom digitale transformaties.

Volgens ceo Francesca Lagerberg van Baker Tilly International is sprake van "veel spaghetti tegen de muur", om aan te geven dat kantoren met allerlei nieuwe initiatieven bezig zijn. "Maar niemand wil het netwerk zijn dat geen stappen heeft gezet en niet heeft kunnen profiteren van kansen."

Nu nog bestaan de wereldwijde netwerken van accountantskantoren vooral ​​uit nationale kantoren, die juridisch afzonderlijke entiteiten zijn en eigendom van lokale partners. Ze maken internationaal gebruik van een gemeenschappelijk merk, delen hun werk en leggen binnen het netwerk afgesproken kwaliteitsnormen op.

Idee afgekeken

Volgens de plannen van Grant Thornton zouden Britse en Ierse partners straks minderheidsaandeelhouders worden in een internationale holdingmaatschappij, onder leiding van Grant Thornton US. De Britse en Ierse kantoren hebben inmiddels bankiers ingeschakeld om dit en andere opties te overwegen.

Volgens de topman van Crowe in de VS heeft Grant Thornton het idee van zijn organisatie afgekeken, want binnen Crowe wordt volgens hem al intensief samengewerkt en worden middelen, intellectueel eigendom en technologie gedeeld. Dan komt er een natuurlijk moment waarop je zegt: 'misschien moeten we ook kapitaal delen', aldus de ceo.

Tegelijk zijn er ook obstakels bij het samenvoegen van kantoren in een internationaal netwerk, zoals rondom de wijze van winstverdeling onder de partners. "Op een zeker moment zal er een gesprek moeten plaatsvinden over hoe we de taart verdelen."

Andere kantoren

De plannen van de middelgrote kantoren om hun wereldwijde activiteiten opnieuw te bezien, volgen op eerdere inspanningen van de big four om hun netwerken te vernieuwen, aldus de FT. Bekendste is de mislukte poging tot splitsing van EY, waarbij de consultancytak zou worden samengevoegd tot een nieuwe organisatie die naar de beurs had moeten gaan.

Deloitte heeft inmiddels veel van zijn nationale kantoren samengevoegd tot megaregio's. In mei kwamen de Britse en Zwitserse kantoren van KPMG overeen om te fuseren, nadat een eerdere pan-Europese fusie van het kantoor in 2007 stuk liep.

Mazars, dat buiten de VS al als één bedrijf opereert, ging in juni samen met de grote Amerikaanse speler Forvis en kwam zo tot een two-firm netwerk met twee leden, die makkelijker aan te sturen zijn dan allemaal aparte landenfirms.

Ook nieuwe partijen proberen ondertussen in te spelen op de vraag van multinationale ondernemingen door hun kantorennetwerk uit te bouwen, aldus de FT.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.