Nieuws

Meeste kinderen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN Amro. Vijf jaar geleden bleek uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) nog dat slechts negen procent van de tienplussers hun afschriften uit zichzelf in de gaten hield.

Dit toont volgens ABN Amro aan hoe snel de digitalisering onder jongeren is gegaan. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de bank ook al dat steeds minder kinderen contant geld opnemen uit een geldautomaat.

Betaalpas

Een derde van de kinderen krijgt als ze naar de middelbare school gaan een eigen betaalpas bij hun betaalrekening, bijvoorbeeld voor uitgaven op school of in het openbaar vervoer. Driekwart van de dertien- en veertienjarigen beslist zelf over de besteding van hun geld.

Twee derde van de tien- tot veertienjarigen met een bankrekening geeft aan hun zakgeld direct gestort te krijgen. Een aanzienlijke groep (36 procent) mag zoveel uitgeven als er op hun rekening staat, omdat er geen limiet is ingesteld. Toch kijkt ruim driekwart van de ouders bijna altijd mee.

Wijzer in geldzaken

Vanuit het platform Wijzer in geldzaken worden ook jongeren al een aantal jaren geïnformeerd over het omgaan met geld. Recent bleek uit onderzoek van dat platform nog dat middelbare scholieren gevoelig zijn voor de adviezen van online influencers bij hun koopgedrag.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.