Nieuws

Meer geschillen op de werkvloer door mondiger werknemers

Nederlanders raken vaker verwikkeld in een geschil op de werkvloer, signaleert Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). Het aantal werkgerelateerde hulpvragen steeg in de eerste helft van dit jaar met 8,1 procent naar 14.073 meldingen.

In veel sectoren is sprake van grote personeelstekorten. “Als het over ziekte en re-integratie gaat, zien we dan ook vaker dat de grote werkdruk de oorzaak is van ziekteverzuim", zegt Pablo Wilke, gespecialiseerd jurist arbeidsrecht bij SAR.

Mondiger

"Daarnaast worden medewerkers mondiger en zijn zij eerder geneigd op zoek te gaan naar ander werk als zij zich op hun werkplek niet prettig voelen", aldus Wilke. "Ook registreren we erg veel geschillen over disfunctioneren. Vermoedelijk is het in deze markt lastiger voor werkgevers om goed gekwalificeerd personeel te vinden."

Burenruzies

Ook het aantal geschillen tussen buren nam met negen procent flink toe, aldus de rechtshulpverlener. Het totaal aantal juridische hulpvragen, ook van particulieren, nam met twee procent toe naar ruim 61.000 meldingen. Volgens SAR is al jaren sprake van een "verharding van de verhoudingen tussen burgers".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.