Nieuws

Meer faillissementen in juni

In juni zijn 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in mei. Dat is een stijging van 11 procent. In het eerste halfjaar van 2024 zijn veertig procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juni 349 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Het aantal faillissementen was ook hoger dan in dezelfde periode van de laatste drie jaar voor corona (2017-2019). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal faillissementen fluctueert aanzienlijk, aldus het statistiekbureau. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte in mei 2013 met 911.

Sindsdien nam het aantal faillissementen geleidelijk af en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen echter weer onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Sectoren

Van alle bedrijfstakken had de bouwnijverheid in juni het grootste aantal faillissementen, namelijk 54. Dat is 29 procent meer dan in mei. Relatief gezien werden er in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

In de sector ‘specialistische zakelijke dienstverlening’ (waaronder onderzoek en advisering) gingen 48 bedrijven failliet, bijna een verdubbeling ten opzichte van de maand ervoor (25).

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.