Nieuws

Jaarverslag van HSBC vraagt veel van postbode

Het jaarverslag over 2023 van de internationale bank HSBC is zo dik, dat Britse postbodes moeten waken voor rugklachten.

Het annual report van de bank over vorig jaar telt liefst 454 pagina’s en weegt zo’n anderhalve kilo, met dank aan alle huidige regelgeving rondom de rapportage van organisaties.

HSBC stelt dat sommige aandeelhouders vanwege de regels rondom de postbezorging langer moesten wachten op de komst van hun jaarverslag. Postbodes konden niet teveel exemplaren tegelijk meenemen.

HSBC heeft wereldwijd circa 300.000 aandeelhouders en verstuurt in het Verenigd Koninkrijk zo’n 35.000 gedrukte exemplaren van het jaarverslag. Gelukkig is het document ook gewoon te downloaden via de website, aldus de bank.

Zinnig?

De omvang van het verslag is fors omdat de bank in 82 landen actief is, maar het komt vooral door de International Financial Reporting Standards, die sinds 2005 in de Europese Unie van kracht zijn. Zo vraagt de toelichting bij de cijfers al 133 pagina’s in het verslag, aldus cfo Douglas Flint van HSBC.

Het roept tegelijk de vraag op of zo’n grote hoeveelheid informatie nog wel zinnig is en of aandeelhouders met het jaarverslag uit de voeten kunnen, schrijft de Financial Times.    

Volgens de Britse zakenkrant groeit in Europa en de VS het besef bij bedrijven, investeerders, accountants en toezichthouders dat de rapportage van ondernemingen op een kruispunt is beland en dat een nieuwe richting moet worden ingeslagen.  

Obesitas

Hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer schreef een aantal jaren geleden al in zijn column voor het FD dat bedrijven steeds vaker last hebben van “informatie-obesitas” in hun jaarstukken, die ook veel nutteloze en gedateerde informatie bevatten.

Gevreesd wordt dat de nieuwe rapportageverplichtingen rondom de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD de zaak alleen maar erger zullen maken.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.