Nieuws

ING: voorzichtig herstel commerciële vastgoedmarkt

ING verwacht dat de vraag naar commercieel vastgoed de komende tijd voorzichtig kan herstellen vanwege de verwachte aantrekkende economische groei, lagere prijzen en stabiele rentes.

De resultaten over het eerste half jaar lijken erop te wijzen dat de commerciële vastgoedmarkt voorzichtig richting herstel beweegt, stelt de bank in zijn Vooruitzicht Commercieel Vastgoed. Zo viel het beleggingsvolume in het eerste half jaar 44 procent hoger uit dan in het eerste half jaar van 2023. Desondanks ligt de activiteit van beleggers vergeleken met eerdere jaren nog steeds relatief laag.

Aanvangsrendementen

Ook de stabiele aanvangsrendementen (de verwachte netto huuropbrengsten in het eerste jaar gedeeld door de aankoopprijs) suggereren dat het herstel op de commerciële vastgoedmarkt nabij is.

"Sinds begin dit jaar lijken de aanvangsrendementen op de vastgoedmarkt te stabiliseren. Dit suggereert dat de prijzen van commercieel vastgoed zich na een periode van daling hebben aangepast aan de hogere rentes", aldus Mirjam Bani, econoom commercieel vastgoed ING Research. "Dat de huren van commercieel vastgoed gewoonlijk meegroeien met de inflatie is een verzachtende factor. Dit biedt tegenwicht aan de hogere financieringskosten, waardoor de prijzen van commercieel vastgoed minder hoeven te dalen."

De schaarste in het logistieke en woningsegment helpt om verdere prijsdalingen te voorkomen, terwijl winkelbeleggers profiteren van de koopkrachtverbetering van huishoudens. De prijzen van kantoren blijven volgens de bank komende tijd onder neerwaartse druk staan door de aanhoudende onzekerheid over thuiswerken.

Herfinanciering

De problemen met herfinanciering van commercieel vastgoed zijn tot op heden beperkt. Maar het is volgens ING niet uit te sluiten dat die problemen toenemen en de commerciële vastgoedmarkt hierdoor verder afkoelt. Sinds 2022 is het risico op herfinancieringsproblemen door de snelle stijging van de rentes, de afwaarderingen op de commerciële vastgoedmarkt en striktere financieringsvoorwaarden toegenomen. Als vastgoedbeleggers aflopende leningen niet volledig kunnen herfinancieren en onvoldoende eigen vermogen kunnen inleggen, kan dit het aantal gedwongen verkopen verhogen en zo afkoeling van de commerciële vastgoedmarkt in de hand werken.

ING Research: Vooruitzicht Commercieel Vastgoed

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.