Nieuws

Inflatie eurozone licht gedaald in juni

De inflatie in de eurozone is in juni licht gedaald. Volgens een voorlopige raming van het Europese statistiekbureau Eurostat zakte de inflatie vorige maand naar 2,5 procent op jaarbasis, van 2,6 procent in mei.

Het cijfer komt exact overeen met de gemiddelde verwachting van economen. Volgens Eurostat hangt de iets lagere inflatie samen met licht lagere prijzen voor voedings- en genotmiddelen en energie.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had eerder al gezegd dat de Nederlandse inflatie vorige maand juist is gestegen naar 3,2 procent, van 2,7 procent in mei. Op basis van de Europese rekenmethode ging het om een plus van 3,4 procent voor Nederland.

In de grote Europese economieën Duitsland, Spanje en Frankrijk zakte de inflatie vorige maand. België is bij de eurolanden koploper met een inflatie van 5,5 procent. Finland sluit de rij met 0,6 procent.

Renteverlaging

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. De centrale bank in Frankfurt kwam vorige maand nog met de eerste renteverlaging sinds 2019. Later deze maand vergadert de ECB opnieuw over de rentetarieven in het eurogebied. Op de financiële markten wordt verwacht dat de ECB in september en december opnieuw met een renteverlaging komt.

In een commentaar schrijft ING-econoom Bert Colijn dat de ECB zal wachten met een renteverlaging tot na de zomer. Dan is er meer informatie over loonontwikkeling, inflatie en economische groei. Ook kan dan meer duidelijk worden over de Franse parlementsverkiezingen. Maar in september zal de ECB dan een "serieus debat" voeren over een nieuwe renteverlaging, aldus Colijn.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.