Nieuws

Hogere productiviteit tech-industrie nodig door personeelstekort

De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot groeimotor van de Nederlandse industrie. Maar de personeelsschaarste in de sector dreigt steeds groter te worden. Technologische vernieuwingen zijn nodig om de productiviteit te verhogen.

Daarvoor waarschuwt ING Research in een sectorrapport. In tegenstelling tot veel andere landen is Nederland van plan, na het versoberen van de expatregeling, de eisen voor arbeids-, studie- en kennismigranten verder aan te scherpen. Daardoor zal de toekomstige groei van de techindustrie nog meer van een hogere productiviteit afhangen.

Voor industriebedrijven is het dus noodzaak om nog nadrukkelijker in te zetten op innovaties van producten en productieprocessen, aldus Gert Jan Braam, sectorbankier Industrie bij ING.

Automatisering in de vorm van robotisering en digitalisering is volgens ING een belangrijke manier om de productiviteit te verhogen.

Netcongestie

Naast het personeelstekort vormt netcongestie een groeiend probleem. Ook de fysieke ruimte die nodig is voor bedrijfsgebouwen en woningen voor medewerkers schiet vaak tekort. Daarnaast worden de zeer hoge netwerktarieven en de toegenomen regeldruk veelal als knelpunten ervaren.

Binnen de machine-industrie is de branche van chipmachinemakers, zoals ASML en ASMI, al jarenlang de sterkst groeiende deelsector. De Nederlandse chipbedrijven riepen het Nederlandse kabinet eerder deze maand al op om komende jaren 100 miljoen tot 150 miljoen euro te investeren in verdere groei van de chipsector.

ASML waarschuwde eerder dit jaar dat Nederland mogelijk te klein zou worden voor de uitbreidingsplannen van het bedrijf. Dat pleidooi kreeg gehoor in Den Haag. Zo wordt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro gestoken in verbeteringen van het ondernemingsklimaat voor de chipsector.

Bron: ANP/ING Research

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.