Nieuws

Hervorming auditsector VK weer op de agenda na King’s Speech

De hervorming van de auditprofessie staat weer op de agenda in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit de Britse variant van de troonrede, de King’s Speech. Prioriteit heeft met name het vervangen van de bestaande toezichthouder door een steviger waakhond.

Na de verschijning van het gezaghebbende rapport over de accountantssector, de Brydon Review eind 2019, bleven concrete hervormingen in het VK in de afgelopen jaren uit.

Maar in de recente King's Speech is een aantal wetgevingsvoorstellen aangekondigd die gevolgen zullen hebben voor het accountantsberoep en de corporate governance. "Er worden wetsvoorstellen ingediend om de audit en het ondernemingsbestuur te versterken", stelde de Britse koning Charles direct aan het begin van zijn speech.

Centraal in de hervormingen staat de Audit Reform and Corporate Governance Bill. Die nieuwe wet moet al langer bestaande zorgen over de kwaliteit van de accountantscontrole en de rol van de accountant bij faillissementen wegnemen. Die zorgen werden eerder onder meer gevoed door de spraakmakende ondergang van de Britse bouwgigant Carillion.

Toezicht

Onderdeel van de wet is de oprichting van een nieuwe toezichthouder, de Audit Reporting and Governance Authority (ARGA), als opvolger van de huidige Financial Reporting Council (FRC). De ARGA moet meer bevoegdheden krijgen om onderzoek te doen en waar nodig bestuurders stevige straffen op te leggen.

Ook moeten meer ondernemingen onder het strengere controleregime voor organisaties van openbaar belang (oob) gaan vallen. Tegelijk wordt gemikt op vermindering van regeldruk voor kleinere organisaties.

Volgens de nieuwe Britse regering zijn de hervormingen cruciaal om het vertrouwen in grote bedrijven en het accountantsberoep te herstellen en economische groei te ondersteunen. "Stabiliteit zal de hoeksteen zijn van het economisch beleid van mijn regering en elke beslissing zal in overeenstemming zijn met de begrotingsregels", aldus de Britse troonrede.

Positief

De FRC heeft positief gereageerd op de plannen in de King's Speech, net als de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Ook de grote beroepsorganisatie ICAEW (Institute of Chartered Accountants in Engeland en Wales) is blij dat ruim zes jaar na de ondergang van Carillion nu prioriteit wordt gegeven aan goede verslaggeving en steviger toezicht.

Twee derde van de financiële dienstverleners in het VK geeft aan goede verwachtingen te hebben voor de sector onder de nieuwe Britse regering, blijkt uit de jongste editie van de UK Financial Services Sentiment Survey van KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.