Groen licht voor vervolg vijf lopende projecten Nationaal Groeifonds
De Adviescommissie van het Nationaal Groeifonds heeft van vijf projecten de onderbouwing geheel of grotendeels goedgekeurd. Het kabinet neemt het advies van de commissie over en kent 466,2 miljoen euro definitief toe en 51,1 miljoen euro voorwaardelijk.
In 2021, 2022 en 2023 heeft het kabinet besluiten genomen over de toekenning van gelden uit het Nationaal Groeifonds aan projecten die bijdragen aan duurzame economische groei in Nederland. Verschillende indieners moesten hun voorstel nader onderbouwen om in aanmerking te komen voor het volgende deel van hun financiering.
Projecten
Een definitieve toekenning gaat nu onder meer naar het Maritiem Masterplan, gericht op ontwikkeling en gebruik van concurrerende en duurzamere schepen in de Nederlandse maritieme sector.
Ook gaat een bijdrage naar het project AiNed, dat investeringen in en toepassing van kunstmatige intelligentie wil vergroten. Daarnaast wordt geld uitgetrokken voor kunstmatige intelligentie (AI) in het onderwijs.
Het programma Quantum Delta NL (QDNL) is erop gericht de sterke positie van Nederland op het gebied van quantumtechnologie te versterken. De gereserveerde middelen voor de derde fase van het project worden nu toegekend.
Het project Circular Plastics NL krijgt ook een definitieve toekenning uit het Nationaal Groeifonds. Binnen het project worden proces- en materiaalinnovaties ontwikkeld, versneld en opgeschaald, met als doel de plastic waardeketens volledig circulair te maken.
Uitfaseren
Het Nationaal Groeifonds investeert in projecten die zorgen voor duurzame economische groei voor de lange termijn. Alle projecten die geld ontvangen uit het Nationaal Groeifonds worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie, waarna het kabinet hierover besluit.
In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet is afgesproken dat het Nationaal Groeifonds wordt uitgefaseerd, waarbij de afspraken over ronde 1, 2 en 3 worden nagekomen. De voorwaardelijke toekenningen en de reserveringen voor lopende Groeifondsprojecten blijven beschikbaar. De besluitvorming van het kabinet volgt daarmee het hoofdlijnenakkoord.
Bron: Rijksoverheid
Gerelateerd

Rekenkamer onderzoekt gevolgen van verwerpen begroting door parlement
De Algemene Rekenkamer heeft op verzoek van de Tweede Kamer de gevolgen in kaart gebracht van het verwerpen van een oorspronkelijke ontwerpbegroting door het parlement.

EY: politie heeft financiële huishouding niet op orde
De politie heeft onvoldoende zicht op de eigen financiële huishouding. De kosten van de informatievoorziening stijgen snel, het IT-landschap is verouderd en de sturing...

Kabinet start met structurele bezuiniging bij Rijksoverheid
Het kabinet wil dat de Rijksoverheid effectiever en efficiënter gaat werken en daarbij duidelijke keuzes maakt. Bijvoorbeeld als het gaat om externe inhuur, administratieve...

Overheid kiest vooral EY en Deloitte als preferred suppliers voor financiële adviesdiensten
De Rijksoverheid heeft na een openbaar aanbestedingsproces opnieuw voorkeursleveranciers gekozen voor diensten op het gebied van financieel advies. Vooral EY en...

Inkoopbeleid overheid moet nog klimaatbewuster
Door klimaatbewust inkopen te doen heeft de overheid de afgelopen jaren steeds meer CO2-uitstoot voorkomen, maar de stijgende lijn vlakt af. Om de eigen doelstellingen...