Nieuws

Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

De index van S&P Global die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, daalde deze maand naar een stand van 50,1, van 50,9 een maand eerder. Economen hadden juist gerekend op een groeiversnelling tot een stand van 51,1. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

Ondanks de afname laat de economische bedrijvigheid in het eurogebied voor de vijfde maand op rij wel een nipte groei zien. De groei van de dienstensector nam af ten opzichte van juni en de industrie kromp sterker dan een maand eerder. De activiteit in de industrie zakte daarbij tot het laagste niveau in zeven maanden.

Frankrijk: verkiezingen en Olympische Spelen

In juni groeide de bedrijvigheid ook al minder sterk dan een maand eerder. Dat kwam door een sterker dan verwachte krimp van de Franse economie, waar het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde verkiezingen uit te schrijven voor onrust zorgde bij bedrijven. De op twee na grootste economie van de eurozone deed het in juli beter en liet slechts een kleine krimp zien, dankzij een onverwachte groei van de dienstensector.

Franse dienstverlenende bedrijven kregen deze maand een impuls van de Olympische Spelen die deze week beginnen in Parijs. De Franse industrie kromp daarentegen wel sterker dan verwacht. Daar nam de bedrijvigheid af tot het laagste niveau in zes maanden.

Duitsland: moeilijker herstel

De zwakke Duitse cijfers versterken volgens hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank de signalen dat het economische herstel moeilijker zal blijken dan verwacht. "Dit lijkt een serieus probleem. De zwakte in de productiesector lijkt aanhoudend, waarbij een mogelijk herstel pas in de herfst van dit jaar wordt verwacht."

De Bundesbank waarschuwde recent al dat de groei in het tweede kwartaal waarschijnlijk zwakker was dan verwacht. Ook volgens ING-econoom Carsten Brzeski geven de cijfers geen rooskleurig beeld van de groeivooruitzichten in het eurogebied en illustreren ze de traagheid van het economische herstel.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.