Nieuws

G20-landen gaan werken aan belasting voor superrijken

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de superrijken. Ze hebben echter geen minimum percentage afgesproken, zoals was gehoopt.

Het is de eerste keer dat landen bespreken dat er een belasting voor superrijken moet komen. De G20 spreekt af dat mensen die dertig miljoen dollar (ongeveer 27,6 miljoen euro) of meer bezitten "effectief belast" moeten gaan worden. "Ongelijkheid in welvaart en inkomen ondermijnen de economische groei en sociale samenhang en verergeren sociale kwetsbaarheid", zo luidt de verklaring.

"Nu is het tijd om verder te gaan", reageerde de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs won. Hij drong aan op het vaststellen van minimumpercentages in november, wanneer de regeringsleiders van de G20 elkaar in Rio treffen.

Directeur-generaal van het Internationale Monetaire Fonds Kristalina Georgieva toonde zich ingenomen met de verklaring van de G20 en beschreef deze als "opportuun en welkom".

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.