FIU organiseert kennissessie over derdenbetalingen
De Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland organiseerde recent een kennissessie voor accountants, waarin werd ingegaan op het begrip 'derdenbetalingen'. Daarbij werd onder meer gekeken naar risico’s voor klanten van accountants bij betalingen en naar de rol van de accountant zelf.
FIU-Nederland organiseerde de sessie samen met Moore DRV en het Combiteam van de FIOD en de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies van de Politie. Dit 'Combiteam FIOD/Politie' is als samenwerkingsverband gespecialiseerd in de vermogensgerichte en systeemgerichte aanpak van de zwaar georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.
Risico
Uit de kennissessie bleek dat afnemers van goederen of diensten soms redenen hebben om met derdenbetalingen te werken. Daarbij levert een leverancier goederen of diensten aan een onderneming, maar wordt betaald door een andere partij.
Duidelijk werd dat je als leverancier via derdenbetalingen een aanzienlijk risico loopt om witwassen te faciliteren of mee te werken aan sanctieomzeiling. De daadwerkelijke afnemer kan immers buiten beeld worden gehouden, of de herkomst van geld kan worden verhuld. Alertheid is dus van groot belang, aldus FIU-Nederland.
Vanuit het Combiteam FIOD/Politie werden kenmerken van derdenbetalingen besproken die zij in strafrechtelijke onderzoeken tegenkomen, zoals afwijkende factuurnummers, het betalen van één factuur door meerdere partijen, of betaling door een partij uit een hele andere branche.
Accountant
De deelnemende accountants noemden tijdens de sessie een aantal controlemaatregelen die zij vanuit hun poortwachtersrol kunnen inzetten rondom derdenbetalingen. Zoals de controle van de geld-/goederenbeweging, de controle van onderliggende facturen en leveringsdocumenten en het verifiëren van de reden van derdenbetalingen, bijvoorbeeld via openbare bronnen.
Tegelijk kan het lastig blijven om de daadwerkelijke herkomst van geld te kunnen achterhalen. Conclusie van de sessie was daarom dat het ontbreken van goed inzicht een duidelijk witwasrisico is en dus vaak reden om over te gaan tot het melden van een ongebruikelijke transactie.
Gerelateerd
Interessante visies op Wwft-meldplicht bij Accountantskamer en CBb
Recent heeft het CBb een uitspraak gedaan in een beroepsprocedure naar aanleiding van een tuchtzaak tegen een accountant bij de Accountantskamer. In dit artikel...
OM eist dertig maanden celstraf tegen verdachte van witwassen
Het Openbaar Ministerie (OM) eist dertig maanden celstraf tegen een 62-jarige man, wegens witwassen en valsheid in geschrifte. In totaal gaat het om 1,8 miljoen...
Nemen we al afscheid van de oude kopie ID?
De witwas- en privacywetgeving zitten elkaar soms in de weg, aldus John Weerdenburg. Daardoor belanden accountants in de praktijk mogelijk in een spagaat.
Anderhalf miljoen euro witgewassen via zorgfraude
Een 41-jarige vrouw uit Den Haag wordt verdacht van het witwassen van ruim 1,5 miljoen euro, door het plegen van zorgfraude in de thuiszorg en wijkverpleging. Het...
BDO krijgt boete van 1,3 miljoen euro voor overtreden witwasregels
BDO heeft van toezichthouder BFT een boete van 1,3 miljoen euro gekregen, voor het overtreden van de antiwitwasregels. Naar verluidt heeft een en ander te maken...