Nieuws

Financiële markten blijven vertrouwen op rentestap in september

Beleggers en analisten blijven na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) van 18 juli vertrouwen op een renteverlaging in september. De Europese beursgraadmeters zijn daardoor overwegend met kleine uitslagen de handel uitgegaan.

Zoals verwacht heeft de ECB de rente onveranderd gelaten. Na afloop zei centralebankhoofd Christine Lagarde dat het bij de volgende rentevergadering van de ECB in september nog alle kanten op kan. Maar kenners zien over het algemeen toch voldoende aanwijzingen dat een verlaging van de rente niet ver weg meer is.

Renteverlaging in september verwacht

"De ECB blijft op koers voor een tweede renteverlaging in september", schat Mark Wall van Deutsche Bank Research in. Hij erkent dat niet alle inflatiecijfers zo'n stap lijken te ondersteunen. Maar uit de woorden van de ECB maakt hij op dat de centrale bank die cijfers juist als een soort eenmalige uitspattingen lijkt te bestempelen.

Ook Dave Chappell van Columbia Threadneedle Investments ziet een renteverlaging in september nu als waarschijnlijkste scenario. Op de financiële markten rekenden veel kenners hier voorafgaand aan het besluit ook al op. En bij dit rentebesluit is eigenlijk niets onverwachts naar buiten gekomen, redeneert Chappell.

Niet alle deskundigen zijn even zeker. Carsten Brzeski van ING wijst erop dat het nog geen uitgemaakte zaak is, omdat de ECB in september zelf pas zal beoordelen of de eurozone klaar is voor een rentestap. Hij spreekt van een kans van 50 procent op een renteverlaging in september, maar denkt dat de kans op een renteverlaging in december inmiddels 100 procent bedraagt.

'Verstandig besluit'

Volgens spaarexpert Sieto de Vries van vergelijkingssite Geld.nl heeft de ECB "een verstandig besluit" genomen. "Door de rente begin juni iets te laten zakken, sprak de ECB haar vertrouwen in het herstel van de economie uit. Omdat het om een minimale correctie ging, was dit vooral een symbolisch signaal. Ondertussen blijft de onrustige situatie in de wereld voor onzekerheid zorgen. Er hoeft maar iets te gebeuren of de prijzen lopen weer op. Even pas op de plaats maken, is dan ook een wijze beslissing. Hiermee creëert de ECB rust in de markt."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.