Nieuws

Finance professionals verdienen in Europa het meest

Uit een enquête van het IMA (Institute of Management Accountants) onder finance professionals uit negentien Europese landen, blijkt dat die in Europa meer verdienen dan finance professionals in andere regio's.

Deelnemers uit Europa rapporteren een gemiddeld jaarsalaris van € 97.701. De gemiddelde totale compensatiewaarde is € 116.100. Dat is significant hoger dan het wereldwijde gemiddelde jaarsalaris van ongeveer € 64.591, met een totale compensatiewaarde van ongeveer € 77.697.

Door het arbeidstekort onder finance professionals vissen bedrijven steeds vaker in dezelfde talentenpoel. Het aanbieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden kan daarom het verschil maken in het aantrekken van nieuwe werknemers, aldus het IMA.

Zwitserland betaalt het meest

Finance professionals in Zwitserland verdienen het meest, met een gemiddeld jaarsalaris van € 184.672 en een gemiddelde totale compensatiewaarde van € 225.628. In Italië zijn de jaarsalarissen het laagst, met een gemiddelde van € 53.531 en een gemiddelde totale compensatiewaarde van € 64.476. In Nederland is het gemiddelde jaarsalaris € 96.630 en de gemiddelde totale compensatiewaarde € 101.563. 

In Europa is het gemiddelde jaarsalaris onder vrouwen ongeveer 88 procent van het gemiddelde salaris van mannen. De gemiddelde totale compensatiewaarde van vrouwen is ongeveer 89 procent van het gemiddelde onder mannen.

Salarisverhoging na corona

Bijna 60 procent van de deelnemers geeft aan dat hun salaris is toegenomen ten opzichte van voor de coronapandemie, ook nadat rekening is gehouden met stijgende kosten van levensonderhoud en inflatie. Slechts 4 procent van de deelnemers meldt een salarisdaling.

Deelnemers met topmanagementposities melden vergeleken met de andere functieniveaus het minst vaak een salarisverhoging: 53 procent ten opzichte van 64 procent voor senior managers, 60 procent voor middelmanagement en 64 procent voor starters. Van de Gen X deelnemers (43-57 jaar oud) gaf 47 procent een salarisverhoging na de coronapandemie aan, tegen 70 procent van de millennials (27-42 jaar oud). 

Thuiswerken

In Europa is de trend om thuis te werken groter dan in andere regio's. Voor de coronapandemie werkte slechts 6 procent van de deelnemers thuis; 79 procent gaf aan (bijna) nooit thuis te werken. Na de coronapandemie werkt een derde van de deelnemers (bijna) altijd thuis en slechts 19 procent geeft aan (bijna) nooit thuis te werken. De helft van de deelnemers werkt gedeeltelijk thuis.

Bij de vrouwen gaf 27 procent aan (bijna) altijd thuis te werken, vergeleken met 41 procent van de mannen. Opvallend is dat vrouwen die (bijna) nooit thuiswerken, een factor geassocieerd met hogere managementposities, gemiddeld 30 procent meer verdienen dan mannen die (bijna) nooit thuiswerken: € 139.767 voor vrouwen vergeleken met € 107.773 voor mannen.

Educatie en certificatie verhoogt salaris

Het salaris van finance professionals met een CMA- en CPA-certificaat is bijna twee keer zo hoog, € 144.578, dan dat van finance professionals die geen van beide certificaten hebben. Deelnemers met alleen een CMA-certificaat melden een 41 procent hoger salaris dan deelnemers zonder certificaten.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op een enquête onder 121 finance professionals uit negentien Europese landen, waarvan 38 (31 procent) uit Nederland. Het IMA onderzoekt in de eigen Salary Survey de salarissen en salarisverschillen onder leden van het instituut.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.