Nieuws

Europese durfkapitaalinvesteringen dalen in aantallen, maar blijven stijgen in bedragen

Het totale bedrag aan venture capital-investeringen is het afgelopen kwartaal wereldwijd aanzienlijk gestegen, van 69,1 miljard naar 86,6 miljard euro. Ook Europa zag een flinke stijging, van 12,7 miljard naar 16,3 miljard euro. Ondanks deze stijging, nam het aantal deals zowel wereldwijd als in Europa af.

Dat blijkt uit het Venture Pulse-rapport van KPMG, een kwartaalanalyse van wereldwijde venture capital-investeringen. Kunstmatige intelligentie (AI) is wereldwijd en ook in Europa en Nederland het belangrijkste investeringsthema, met een focus op gezondheidszorg, biotechnologie en toeleveringsketen.

AI was goed voor meer dan de helft van de tien grootste financieringsrondes wereldwijd tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Naast AI trokken sectoren zoals energie, cleantech en fintech ook aanzienlijke investeringen aan.

Grootste deals in VS

De globale stijging is voornamelijk toe te schrijven aan enkele deals van meer dan één miljard euro. Onder andere Core Weave (7,9 miljard euro), xAI (5,5 miljard euro) en Lazada (1,7 miljard euro) haalden flinke bedragen binnen.

Opvallend is dat zes van de tien grootse deals wereldwijd door Amerikaanse bedrijven zijn gesloten, aldus KPMG. In Europa werd de top tien gedomineerd door het Verenigd Koninkrijk (vijf deals) en Duitsland (drie deals).

Nederlandse bedragen dalen

KPMG verzamelde ook inzichten over de groei van Nederlandse startups en technologiebedrijven. In het tweede kwartaal van 2024 bedroegen de totale investeringen in Nederland 430 miljoen euro, een daling van 59 procent ten opzichte van Q1 2024. Het aantal deals bleef vrijwel gelijk, met 89 deals in Q1 2024 en 87 in Q2 2024.

Het totale investeringsbedrag in Nederland viel wel lager uit dan vorig kwartaal, voornamelijk door het ontbreken van grotere deals van rond de honderd miljoen euro. Wereldwijd is er juist een stijging van megadeals boven de honderd miljoen of zelfs miljarden over de laatste kwartalen. 

De grootste investeringsrondes in ons land richtten zich op thema’s als AI, duurzaamheid en biotechnologie. Het Eindhovense Axelera AI haalde 68 miljoen euro binnen, BioBTX uit Groningen 42 miljoen euro en de Maastrichtse ontwikkelaar van kweekvlees Mosa Meat 40 miljoen euro.  

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.