Nieuws

Elektrische automarkt wereldwijd met de helft gegroeid in 2023

Het aantal elektrische auto's is in 2023 wereldwijd met ongeveer de helft toegenomen. Volgens het Duitse onderzoeksbureau ZSW waren er eind 2023 in totaal zo'n 42 miljoen auto's met een elektromotor.

Het gaat daarbij zowel om volledige elektrische auto's, als om plug-in hybrides en elektrische voertuigen met een range extender.

Meer dan de helft van het wereldwijde totaal, 23,4 miljoen auto's, rijdt in China rond. De Verenigde Staten staan op de tweede plaats, met 4,8 miljoen voertuigen. Duitsland staat op de derde plaats met 2,3 miljoen, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 1,6 en 1,5 miljoen. Nederland telt inmiddels bijna 800.000 elektrische en hybride personenauto’s.

Afnemende vraag

De laatste maanden merken veel autofabrikanten echter dat de vraag naar volledig elektrische voertuigen afneemt. Recent maakte de Duitse fabrikant Mercedes bekend zijn elektrificatieplannen te hebben teruggeschroefd, om weer meer te investeren in voertuigen met verbrandingsmotoren. Onlangs kwam ook uit onderzoek naar voren dat veel autodealers in Duitsland huiverig zijn om elektrisch aangedreven auto's in te ruilen, omdat ze er moeilijk van afkomen.

In eigen land blijkt uit onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) dat bijna de helft van de zakelijke rijders voor een volgende zakenauto niet voor een elektrische kiest. Naast onduidelijkheid over de fiscale voordelen van een EV speelt ook het gebruik tijdens vakanties mee, aldus de VZR.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.