Nieuws

'Eén accountant moet financiële en duurzaamheidsinformatie controleren'

Dat acountants andere assurance providers inzetten bij de controle van duurzaamheidsverslaggeving, is geen goed idee. Het heeft een slechte uitwerking op de integratie van duurzaamheidsdata in het jaarverslag.

Dat stellen Egbert Willekes (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), Maaike Lycklama à Nijeholt (Hogeschool Rotterdam) en Marleen Janssen Groesbeek (Hogeschool Avans) in een opiniestuk in het FD. Volgens de drie biedt de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD de mogelijkheid om duurzaamheid te integreren in de strategie van een organisatie. "Maar die kans wordt gemist als accountantskantoren kiezen voor een aparte controle van het financiële- en het duurzaamheidsverslag", stellen zij.

Een wetsvoorstel voor het inzetten van alleen accountants bij de controle van duurzaamheidsinformatie ligt momenteel voor advies bij de Raad van State en wordt daarna in de Eerste en Tweede Kamer behandeld. Maar de beschikbaarheid van voldoende kennis en menskracht voor dat extra controlewerk is een zorg bij accountantskantoren. Daarom pleiten die ervoor het jaarverslag door twee verschillende accountants te laten controleren: één voor de financiële en één voor de duurzaamheidsinformatie.

Integreren

"Een gemiste kans", menen de drie auteurs in het FD. "Het gehele jaarverslag, inclusief duurzaamheidsdata, dient door dezelfde accountant gecontroleerd en getekend te worden. De achterliggende gedachte van de CSRD is immers om duurzaamheid te integreren in de strategie van de organisatie en niét als apart onderdeel te zien dat los staat van het financieel jaarverslag."

De integrated thinking-gedachte kan anders in het geding komen, vrezen zij. "Duurzaamheidsinformatie wordt daarmee iets aparts, waar je volgens de wet aan moet voldoen. De CSRD wordt dan een compliance exercitie die geen wezenlijke verandering teweeg zal brengen, maar slechts leidt tot extra administratieve lasten."

De auteurs vrezen voor een scheiding tussen financiële en niet-financiële informatie, wat kan leiden tot twee afzonderlijke rapportagestromen.

Investeren

Accountantskantoren moeten investeren in kennis bij bestaande accountants, dat is nodig voor de toekomst van het beroep. "De omvorming van accountants tot controleurs van het geïntegreerde jaarverslag verhoogt de maatschappelijke relevantie van het vak aanzienlijk en vergroot daarmee ook de aantrekkelijkheid van het beroep."

In lijn met dat idee zijn de opstellers van de opinie bij hun opleidingsinstellingen al begonnen om toekomstige accountants op te leiden tot controleurs van een geïntegreerd jaarverslag, zo schrijven zij in het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.