Nieuws

Eelco van der Enden wordt nieuwe ceo van Accountancy Europe

Accountancy Europe heeft Eelco van der Enden benoemd tot nieuwe chief executive officer. Hij treedt vanaf januari 2025 in dienst bij de Europese belangenorganisatie voor het accountantsberoep.

Van der Enden volgt Olivier Boutellis-Taft op, die achttien jaar leiding heeft gegeven aan Accountancy Europe en voorganger FEE (Federation of European Accountants). Boutellis-Taft gaat zich nu richten op North Star Transition, een organisatie die hij mede heeft opgericht als reactie op de klimaat-, biodiversiteits- en sociale crises.

Foto: Eelco van der Enden

Van der Enden was hiervoor ceo van het Global Reporting Initiative (GRI), de non-profitorganisatie gericht op duurzaamheidsrapportages. Volgens Accountancy Europe-president Mark Vaessen heeft Van der Enden, eerder voorzitter van de Tax Policy Group van GRI, "bijgedragen aan een andere benadering van het vak op het gebied van fiscale transparantie en ethiek" en is hij een "verbinder met een inclusieve leiderschapsstijl".

Gezonde organisatie

Vaessen prijst tegelijk de vertrekkende ceo Boutellis-Taft om zijn "visie, gedrevenheid en leiderschap", waarmee hij Accountancy Europe heeft "getransformeerd tot de zeer gerespecteerde stem voor het beroep die het vandaag de dag is, zowel in Europa als wereldwijd".

Olivier laat volgens Vaessen een gezonde organisatie achter, met een sterk team. Vanuit Accountancy Europe wil de Europese beroepsgroep waar mogelijk waarde toevoegen, "met thought leadership en constructieve bijdragen aan debatten, of dat nu gaat over verslaggeving, corporate governance, assurance, belastingen of de digitale agenda", aldus de president van de belangenorganisatie.

Ervaring

Eelco van der Enden brengt ruim 35 jaar ervaring mee, opgedaan binnen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Hij trad dit voorjaar terug als ceo van het Global Reporting Initiative (GRI), waaraan hij zeven jaar verbonden was, waarvan de laatste twee jaar als bestuursvoorzitter.

Eerder was hij binnen PwC partner Global ESG Platform Leader for Tax, Legal, People & Organisation Services en bekleedde hij diverse senior posities bij beursgenoteerde bedrijven, waaronder functies als hoofd Treasury, Risk Management en Tax.

Accountancy Europe vertegenwoordigt in Brussel vijftig beroepsorganisaties van accountants uit 35 landen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.