Daling ziekteverzuim in 2023 het sterkst in de horeca
In 2023 is het ziekteverzuim van werknemers afgenomen, na acht jaar waarin het steeds toenam. Het ziekteverzuim daalde van 5,6 procent in 2022 naar 5,3 procent. De daling was het sterkst in de horeca, waar het ziekteverzuim daalde van 4,7 procent naar 3,9 procent.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van nieuw onderzoek naar het ziekteverzuim per bedrijfstak. Het ziekteverzuim in 2022, nog deels een coronajaar, was het hoogste percentage dat het CBS heeft gemeten sinds het begon met de metingen in 1996.
Ondanks de afname was het ziekteverzuim ook in 2023 in verhouding hoog. Alleen in de periode 1999 tot en met 2002 en in 2022 was het verzuim hoger.
Sectoren
In de specialistische zakelijke diensten, zoals de accountancy, daalde het ziekteverzuim in 2023 iets ten opzichte van het jaar ervoor; van 3,8 naar 3,6 procent. De financiële dienstverlening en de delfstoffenwinning waren de enige bedrijfstakken waar het verzuim in 2023 iets toenam. In de informatie en communicatie bleef het verzuim gelijk.
Sinds 1996 was het verzuim door ziekte in de meeste jaren het hoogst in de zorg. In 2022 werd in deze bedrijfstak het record van 7,9 procent bereikt. In het openbaar bestuur was het ziekteverzuim ook een aantal jaren het hoogst. In de horeca en de landbouw werd in de meeste jaren het minst verzuimd door ziekte.
Geslacht en leeftijd
Vrouwelijke werknemers verzuimen meer dan mannen: in 2023 verzuimden vrouwen gemiddeld 5,7 procent van de werkbare tijd, tegenover 3,9 procent bij de mannen. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, uitgevoerd door CBS en TNO.
Verder loopt het ziekteverzuim van werknemers op van 2,7 procent bij werknemers tussen de 15 en 25 jaar tot 6,5 procent bij 55- tot 65-jarigen. De oudste groep werknemers van 65 tot 75 jaar verzuimde met 5,5 procent weer iets minder dan de 55- tot 65-jarigen.
De verschillen in het ziekteverzuim hebben over het algemeen meer te maken met de leeftijd van de werknemers dan met de man-vrouwverhouding in de bedrijfstak, aldus het CBS.
Psychische klachten
De meest genoemde klachten bij ziekteverzuim zijn griep, verkoudheid of een andere virusinfectie. Bij werkgerelateerd verzuim worden ook psychische klachten, overspannenheid of burn-out in verhouding vaak genoemd. Op enige afstand volgen rugklachten en klachten aan de nek, schouders, armen, polsen of handen.
In 2023 zei 22 procent van de werknemers die in het afgelopen jaar verzuimden dat de klachten van hun laatste verzuim voor een deel (14 procent) of vooral (8 procent) het gevolg waren van hun werk.
Bron: CBS
Gerelateerd
Steeds minder cafés, sterkste daling in noordoosten
Steeds meer cafés sluiten hun deuren, met name in de noordelijke en oostelijke provincies van het land. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel die het...
Fiscalist is 'beste baan' in 2025
Het beroep van fiscalist staat dit jaar bovenaan de top 20 van 'beste banen' van Indeed, een ranglijst van de meestgevraagde functies. Veertig procent van de top...
ABN Amro verwacht flinke toename faillissementen in horeca
Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij...
Werkloosheid blijft onveranderd, wel minder uitkeringen
De werkloosheid in Nederland is in november opnieuw onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Afgelopen maand zat 3,7 procent van de beroepsbevolking...
Belastingdienst slaagt in opvangen personeelsuitstroom
Het lukt de Belastingdienst goed om de verwachte uitstroom van medewerkers op te vangen. Het wervingsdoel voor 2024 van 3.250 fte wordt ruim gehaald en ook voor...