Nieuws

Ceo van falend beveiligingsbedrijf CrowdStrike was eerder accountant

Ceo George Kurtz van CrowdStrike, het Amerikaanse beveiligingsbedrijf dat recent miljoenen Windows-computers op hol liet slaan, werkte aanvankelijk als accountant bij PwC.

Een fout in een software-update van beveiligingsbedrijf CrowdStrike zorgde op 19 juli jl. voor een wereldwijde storing van computers die draaien op Microsoft Windows-besturingssystemen. De storing blokkeerde miljoenen pc’s en maakte dat onder meer luchthavens en ziekenhuizen in grote problemen kwamen. De gevolgen bleven nog dagenlang merkbaar, met name voor vliegreizigers.

Het Nederlands Dagblad schetst een profiel van George Kurtz, de topman van CrowdStrike, die ook liefhebber is van de autoracerij en eerder als co-auteur meewerkte aan een handboek over cyberdreigingen voor netwerkbeheerders.

Beter alternatief

Voordat Kurtz zijn eigen bedrijf CrowdStrike opzette werkte hij als chief technology officer bij McAfee, eveneens een computerbeveiligingsbedrijf. Zijn ambitie was om met CrowdStrike een beter alternatief te bieden voor de "trage en rammelende software waarmee ze tot dan toe hun computers afschermden van virussen, hackers en andere digitale ongemakken", zo schrijft het ND.

Zijn keus om software vanuit de cloud te laten werken, maakte dat klanten niet langer zelf moesten zorgen voor updates en het opwaarderen van hun systemen om veilig te kunnen werken. "Dat bleek een winnende formule", schrijft het ND. "Tot vorige week vrijdag, toen bleek dat ook de geringe volautomatische updates die nodig zijn om bij de eindgebruiker alles tiptop in orde te houden, de boel ernstig in de soep kunnen laten lopen."

Accountant

Eerder werkte Kurtz als certified public accountant (CPA) bij PwC. Toen dat kantoor een eigen computerbeveiligingstak opzette, stapte Kurtz daarnaar over. Vervolgens zette hij een eerste eigen computerbeveiligingsbedrijf op, dat in 2004 door McAfee werd overgenomen. Daar kreeg hij de leiding over de afdeling risicomanagement.

In 2011 begon Kurtz vervolgens CrowdStrike, dat uitgroeide tot een van de belangrijkste leveranciers van beveiligingssoftware. "Als Wall Street en Washington worden gehackt, is dit de man die ze bellen", schreef een Amerikaans zakenblad in 2016 over hem.

Vóór de wereldwijde storing van 19 juli had CrowdStrike een beurswaarde van 83 miljard dollar. Op die dag verloor het beveiligingsbedrijf meer dan negen miljard van die waarde. Ook het persoonlijke vermogen van oprichter en oud-accountant Kurtz kreeg een flinke tik, hoewel hij nog altijd bijna drie miljard dollar bezit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.