Nieuws

Britse tak PwC keert minder bonussen uit en beperkt vrije zomermiddagen

De Britse PwC-organisatie heeft zijn 26.000 medewerkers gemeld dat er dit jaar minder bonussen worden uitgekeerd, dat de salarissen minder stijgen en dat de vrije vrijdagmiddag in de zomer wordt beperkt.

PwC heeft in het Verenigd Koninkrijk naar eigen zeggen te maken met “uitdagende marktomstandigheden”, zo meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Dat betekent volgens Chief People Officer Ian Elliott dat de bonuspool vergelijkbaar is met vorig jaar, maar dat de gemiddelde bonus soms wordt verlaagd en dat ook de loonsverhogingen worden beperkt.

Het is het tweede jaar op rij waarin het personeel van het Britse PwC teleurstellende berichten krijgt over de salarissen en bonussen, zo schrijft de FT. De meeste Britse werknemers krijgen dit jaar een loonsverhoging van drie procent vanaf juli, de helft van vorig jaar. In 2022 kreeg een groot deel van de PwC-medewerkers nog een loonsverhoging van negen procent.

Vrije vrijdagmiddag

In coronatijd begon de Britse tak van PwC daarnaast met het toekennen van vrije middagen op vrijdag in de zomer, wat uiteindelijk in 2022 gedurende twaalf zomerweken werd gedaan. Dit jaar is die periode teruggebracht naar zes weken, omdat de “behoeften van onze klanten, teams en werkverplichtingen prioriteit moeten blijven krijgen”, aldus Elliott in een memo aan de medewerkers.

Volgens de FT is de loonronde bij PwC een nieuw bewijs dat diverse Britse zakelijke dienstverleners hun beloningen aan banden leggen, mede omdat de inflatie sinds 2022 van elf naar twee procent is gedaald. De Financial Times berichtte eerder al over een ronde van “stille ontslagen” bij de Britse tak van het kantoor.

Minder werk

PwC is in het VK ook terughoudender geworden met de werving van jonge consultants, die in het recente verleden gretig werden binnengehaald. Volgens sommigen moet daarvoor nu de prijs worden betaald en is er soms gebrek aan werk.

De gehanteerde prestatiebeoordelingen zouden ondertussen leiden tot oneerlijke evaluaties, vertraagde promoties en negatieve gevolgen voor het moreel en de geestelijke gezondheid van medewerkers.

Reactie PwC

PwC stelt in een reactie te blijven investeren in de medewerkers en benadrukt dat de meeste mensen wel een bonus en een loonsverhoging hebben gehad per 1 juli. Ook de zomerwerkuren worden nog gehanteerd, al is dat voor een wat kortere periode. “Er zullen altijd gevallen zijn waarin geen bonussen worden gegeven, bijvoorbeeld wanneer niet aan de prestatieverwachtingen wordt voldaan.”

De Britse partners van PwC moesten afgelopen jaar ook een kleine veer laten. Zij ontvingen tot medio 2023 jaarlijks gemiddeld 906.000 pond, een daling ten opzichte van de 1,03 miljoen pond het jaar daarvoor.

Bron: Financial Times

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.