Nieuws

Belgische accountant kritisch over wegenonderhoud

Het Belgische wegennet behoort tot de slechtste van Europa. Volgens een Belgische accountant komt dat, omdat de overheid bij het wegenonderhoud alleen kijkt naar de goedkoopste aanbieder.

Dat meldt de vaksite Accountancy Vanmorgen. Het World Economic Forum rapporteerde enkele jaren geleden over de kwaliteit van het wegennet in Europa. België scoort daarbij een 21e plek, Nederland bezet de koppositie, gevolgd door Zwitserland en Oostenrijk.

Volgens de Belgische accountant Charles Markowicz heeft de slechte kwaliteit van de Belgische wegen alles te maken met de wijze waarop de overheid het wegenonderhoud aanbesteedt, aldus AvM.

Goedkoop

In een Belgische krant stelt de accountant dat de overheid stelselmatig voor de goedkoopste offertes kiest, hoewel België de hoogste belastingen van Europa kent. "De politici die we kiezen, beperken hun financiële verplichtingen vaak tot hun ambtstermijn. Met een beperkt budget en kort tijdsbestek is de laagste prijs vaak het belangrijkste selectiecriterium."

De bedrijven die het wegonderhoud uitvoeren, bezuinigen op de kwaliteit van het werk om winst te kunnen maken. De Belgische accountant verwijst naar de Verenigde Staten en Nederland, waar meer op kwaliteit wordt geselecteerd en pas later prijsafspraken worden gemaakt. Dat zorgt voor meer vertrouwen tussen overheid en onderhoudsbedrijven, stelt Markowicz.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.