Arbeidsinspectie kritisch over banenafspraak: regulier werk vaak onmogelijk
De 'banenafspraak' die duizenden mensen met een arbeidsbeperking aan betaald werk moet helpen, lijkt niet goed te werken. Voor een aanzienlijk deel van de doelgroep is het waarschijnlijk onmogelijk om bij een reguliere werkgever aan het werk te gaan.
Dat stelt de Arbeidsinspectie na onderzoek. Werkgevers beloofden tussen 2013 en 2026 zeker 125.000 reguliere banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking die nog wel mogelijkheden hebben om te werken.
Extra begeleiding moest deze mensen helpen aan werk bij een reguliere werkgever. De teller staat nu op bijna 86.000 banen, heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie) bekendgemaakt. Dat aantal blijft achter bij de eerdere doelstelling van het kabinet van 105.000 banen in 2023.
De Arbeidsinspectie ziet dat ruim een op de drie (35 procent) van de mensen in deze doelgroep van 2019 tot en met 2021 helemaal geen werk had. In de jaren daarvoor hadden ze nauwelijks gewerkt.
Geen mogelijkheden
Een deel van die groep heeft ook helemaal geen mogelijkheden om een reguliere baan te bemachtigen, vreest de Arbeidsinspectie. Die baseert zich onder andere op de ervaringen van medewerkers van uitkeringsinstantie UWV en gemeenten die mensen met een arbeidsbeperking proberen te begeleiden naar werk. Het gaat dan vaak om mensen bij wie meerdere problemen tegelijk spelen, zoals een beperking in combinatie met schulden, zorgtaken of woonproblemen.
Medewerkers van gemeenten en het UWV gaven tegenover de Arbeidsinspectie ook aan dat voor deze groep beschut werk of dagbesteding, met veel meer begeleiding, waarschijnlijk beter is om ze te laten meedraaien in de maatschappij.
Maar er zijn volgens hen nog te veel obstakels om over te schakelen. Dit is ook een nadeel voor de mensen met een arbeidsbeperking die wel goede kans maken op een reguliere baan, omdat er zo minder tijd is om hen te begeleiden.
Bron: ANP/Arbeidsinspectie
Gerelateerd
Tijdelijke subsidie om werknemers meer uren te laten werken
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari tot en met 14 februari 2025 subsidie aanvragen voor projecten om...
Detacheringsbureaus merken dat vraag afneemt
Detacheerders zien dat de vraag naar hun diensten blijft afnemen. De branche merkt dat bedrijven door geopolitieke spanningen en het economische klimaat terughoudender...
Meer dan helft werkgevers verwacht personeelstekort
Meer dan de helft van de werkgevers verwacht personeelstekorten. Een kwart van de werkgevers kampt momenteel al met een gebrek aan personeel, nog eens een kwart...
KVK merkt sterke toename aantal zzp'ers in uitvaartzorg
Nederland telt steeds meer zzp'ers in de uitvaartverzorging. Het aantal vestigingen is in het Handelsregister in deze branche in tien jaar met 67 procent toegenomen...
CNV: bijna de helft van de stagiaires krijgt geen stagevergoeding
43 procent van de (oud-)stagiairs krijgt geen stagevergoeding voor hun stage en een op de drie kan nauwelijks rondkomen tijdens hun stage.