Nieuws

Afzetprijzen Nederlandse industrie nemen opnieuw toe

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in juni gemiddeld 0,5 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging werd daarmee voortgezet na een stijging met 0,3 procent in mei. Eerder was voor mei nog een prijsdaling van 0,3 procent gemeld. In de periode van mei vorig jaar tot en met april 2024 lieten de afzetprijzen een daling zien.

De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

Ruwe aardolie

Volgens het CBS hangt de ontwikkeling van de producentenprijzen sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie. In juni kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 11 procent meer dan een jaar eerder. In mei was olie ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in juni 0,3 procent duurder dan in juni 2023. In mei lagen de prijzen 4 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juni 1,2 procent lager dan een jaar eerder. In mei lagen de prijzen 2,7 procent lager dan in mei 2023.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.